Göteborgs Fria

Migrationsverket nära avvisa man av misstag

Peter har fått uppehållstillstånd av migrationsdomstolen i Göteborg. Men Migrationsverket kallade honom ändå till sig och sa att han skulle avvisas. När GFT ringer verket är det ingen ordning bland papperen.

Peter bor i en småstad i Göteborgsregionen sedan omkring ett år tillbaka. I juni fick han ett glädjebesked från den nyinrättade migrationsdomstolen i Göteborg: Han ska få stanna i Sverige. Det avvisningsbeslut som han har fått från Migrationsverket upphävs.
Men glädjen blev kortvarig. Migrationsverket överklagade nämligen beslutet och fick prövningstillstånd hos Migrationsöverdomstolen i Stockholm. Peter - som egentligen heter något annat - har hamnat i en besvärlig sits.
- Jag har berättat för alla att jag får stanna. Hur ska jag förklara för dem att jag kanske inte får det nu? De kommer att tro att jag är en dålig människa som har gjort något, säger han genom en tolk.
Tills vidare undviker Peter sina vänner, och han har inte bestämt sig för om han ska berätta något förrän processen är avslutad.
Den första augusti fick Peter en chock. Han hade kallats till Migrationsverket och där fick han höra att han skulle avvisas till sitt hemland om två veckor. Han försökte förklara att han hade vunnit i domstolen men tjänstemannen, Per-Arne Myrstrand, ville inte lyssna. Den 15 augusti skulle Peter avvisas och om han inte samarbetade skulle polisen hämta honom, var beskedet.
- Jag mår psykiskt mycket dåligt, och efter det här blev det katastrof i mitt huvud, säger Peter, som lades in på sjukhus efter det felaktiga beskedet och skrevs ut först i måndags.
Peters advokat var på semester när händelsen inträffade, liksom den släkting som han bor hos. Han försökte förmå Per-Arne Myrstrand att åtminstone skjuta upp avvisningen några dagar så att advokaten skulle hinna komma tillbaka, men det gick inte.
Med hjälp av en vän lyckades han dock engagera en annan advokat som förklarade för Myrstrand att Peters uppgifter faktiskt stämde. Då först kontrollerade Myrstrand uppgifterna och ringde till Peter och bekräftade att han hade gjort ett misstag.
När GFT ringer upp Myrstrand förnekar han att han gett Peter ett avvisningsdatum, men han medger att han inte kände till domstolens beslut.
- Det kan bli så här i skarven mellan två system. Domstolens uppgifter har inte kommit in i vårt datasystem, dessutom var det här inte mitt ärende från början. Men det är ju uppklarat nu. Jag kontrollerade hans uppgifter nästa dag och det stämde, så det här är ingenting att skriva om, säger han.
Därefter säger han att ärendet är avslutat och att Peter ska kommunplaceras nu. Han menar alltså att Migrationsverket inte alls har överklagat ärendet.
- Nej, varför skulle vi göra det? Det här är fullt klart, det här ärendet. Han har fått uppehållstillstånd.
Den uppgiften är dock helt fel. Det visar sig alltså att Migrationsverkets tjänsteman än en gång inte har koll på verkets egna beslut.
Jag berättar för Peters släkting vad Myrstrand har sagt, och han får nytt hopp för ett ögonblick, men sedan ringer han upp igen efter att ha dubbelkollat med advokaten, och då är hoppet släckt igen.
- De har överklagat. Varför ljuger han så här? Varför säger han något som han inte har information om? Han måste väl kunna sitt jobb? säger han.
Peters advokat Hans Hjalmers bekräftar för GFT att Migrationsverket har överklagat.
- Det ligger hos Migrationsöverdomstolen sedan den 5 juli. Att inte alla Migrationsverkets enheter känner till det beror på deras bristande rutiner. Det hände ju något konstigt i somras medan jag var borta också, de var på väg att skicka hem honom. Oerhört knepigt, det här, säger han.
När GFT ringer upp Myrstrand igen för att få en kommentar på de felaktiga uppgifter han tidigare har lämnat till tidningen, vill han inte säga något mer, men han håller med om att det är olyckligt att han, som har kontakt med Peter, inte känner till hur ärendet går.
- Men jag kan inte styra över det, enligt mina papper så har han uppehållstillstånd nu. Det där med processerna sköter de på asylenheten i Göteborg.
Han säger också att det inte har varit några diskussioner om de nya rutinerna ännu.
- Nej, ingenting. Det har inte satt sig över huvud taget, det är väl ingen som riktigt vet hur det ska skötas, säger han.
Peter har lämnat in en anmälan om tjänstefel till Justitieombudsmannen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu