Göteborgs Fria

Göran Johanssons beslut anmäls

Göran Johansson skrev på en avsiktsförklaring om Marieholmstunnelns finansiering utan att fullmäktige tillfrågades. Odemokratiskt, menar Göteborgs Miljögrupp som lämnat en anmälan till länsrätten.

– Vi är överraskade att det gick till så här, det handlar om bristande demokrati, säger Ian Fiddies, från Göteborgs Miljögrupp, som är Miljöförbundet Jordens Vänners lokalförening.

Planerna för Marieholmstunneln, som ska gå under Göta Älv norr om Tingstadstunneln, har varit ett hett kommunalpolitiskt ämne de senaste åren. Ett frågetecken var länge hur projektet skulle finansieras.

Men den 26 augusti i år gick kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson (s) ut tillsammans med representanter från Göteborgsregionen, Västra Götalandsregionen och Vägverket och berättade att de hade en lösning. Tunneln skulle delfinansieras med brukaravgifter. Göran Johansson fattade ett ordförandebeslut och skrev under förslaget utan någon omröstning i kommunfullmäktige.

– Så här stora beslut måste fattas av fullmäktige, inte genom ordförandebeslut. Det är ett formellt fel som har begåtts, säger Ian Fiddies.

Han hänvisar till kommunallagen där det står att fullmäktige ska ta beslut i frågor som är av större vikt för kommunen, som rör mål för verksamheten och som rör budget och andra viktiga ekonomiska frågor.

I måndags lämnade därför Göteborgs Miljögrupp en begäran om laglighetsprövning till länsrätten. När ärendet kommer tas upp där är ännu inte klart, men Göteborgs stadsjurist Gunnar Andersson har granskat fallet och han håller inte med om Göteborgs Miljögrupps kritik.

– Jag menar att Göran Johansson hade rätt att underteckna och lämna över det till regeringen eftersom det var brådskande. Regeringen skulle fatta beslut om infrastruktur samma vecka.

Men står inte beslutet i strid med kommunallagen?

– Inte enligt min uppfattning. Det här ordförandebeslutet innebär inte att staden bundit upp sig till något beslut, även om det är avsikten. Processen är inte klar än, så inget hindrar att frågan tas upp i fullmäktige framöver. Men vad som är rätt och fel vet vi inte förrän processen är klar i domstolen.

Fotnot: GFT har inte lyckats nå Göran Johansson för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu