Yimby står upp för en levande stad | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Yimby står upp för en levande stad

Vill man få någonting gjort får man ta tag i det själv. Nätverket Yimby har tröttnat på politikers löften och vill se förändringar i Göteborgs stadsmiljö.

– Vi tror på att folk kan åstadkomma saker tillsammans. Vi ska inte bara clowna runt utan vi brinner för de här frågorna, säger Johannes Åsberg, ansvarig för Yimby Göteborg.

Gåendes längs Andra Långgatan berättar han energiskt om sin vision av staden, och hur harmonisk i själen han blir när han ser ett område som det här – som fungerar socialt, ekologiskt och ekonomisk.

– Det ska finnas en funktionsblandning med nöjen, arbetsplatser och boende i samma område. Allt i staden ska hänga ihop på något sömlöst sätt, säger han.

Nätverket Yimby Göteborg drog igång i juni och med parollen – för att vi älskar Göteborg – ska de väcka uppmärksamhet kring frågorna om hur framtidens Göteborg ska se ut. Visionen är en tät, integrerad blandstad med en levande stadsmiljö. De vill komma ifrån glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning.

– Vi kan inte nöja oss och vi behöver inte ha det så här, säger Johannes Åsberg. Det går att ändra på saker.

Yimby är till för alla som vill förändra staden. Det står för ”yes in my backyard”, alltså en positiv syn på förtätning i närområdet. Funktionen med forumet är att man ska kunna debattera, diskutera och skriva yttranden till olika detaljplaner. Genom gammal hederlig opinionsbildning vill Yimby och Johannes Åsberg få vanliga medborgare att ställa krav på sitt närområde. Då kan man verkligen påverka politikerna menar han.

– Frågor som politiker bryr sig om är de frågor där medborgarna gör sin röst hörd. Får man upp det på bordet kan det börja hända grejer.

Johannes drar handen längs en tegelvägg och frågar sig vad den tomma väggen ska vara bra för. Varför finns det ingen lokal här? Varför utnyttjar man inte hela gatuplan på byggnader för verksamheter som kaféer, butiker, gallerier? Han undrar hur en tegelvägg bidrar till staden.

– Visionen om den levande, täta blandstaden är något som alla är överens om, politikerna vill se staden precis som vi. Problemet är att de inte gör något åt det.

Johannes menar att trots att alla parter är överens om de sociala, ekologiska och ekonomiska fördelarna med den täta blandstaden bygger man fortfarande enligt gammal modell. Detaljplaner som inte lever upp till blandstadsvisionen presenteras och godkänns om och om igen.

– Det är en bisarr situation egentligen, säger Johannes Åsberg. Det enda vi vill är att de ska förverkliga det de säger.

Johannes är trött på att ingen tar tag i något så viktigt som Göteborgs framtid. Så många människor gnäller på hur staden ser ut och Johannes tycker att antingen får man sluta gnälla eller så gör man något åt problemet.

– Yimby handlar inte om att gnälla – det handlar om konkreta lösningar. Nu är det bara att spotta i nävarna och sätta igång.

Fakta: 

Yimby står för "yes in my backyard", alltså en i grunden positiv syn på förtätning i närområdet, och är ett partipolitiskt obundet nätverk, öppet för alla stadsvänner.

Yimby arbetar för:

mer tät blandstad - inte gles bilstad.

fler dynamiska, levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

en utveckling som strävar efter att bygga tätt, varierat och integrerat - inte glest, likriktat och segregerat.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ann-Christin tog time out från shoppingen

Som en avslutning på vår artikelserie Handla träffar vi Ann-Christin Gramming som under ett helt år införde ett personligt köpstopp. Hon valde att inte konsumera annat än det mest nödvändiga, något som visade sig vara lättare än väntat.

Göteborgs Fria

Hallå där Jenny Nordberg

... som tillsammans med Petra Lilja tillverkar miljövänlig tvål gjord av återvunnen falafelfrityrolja i falafelns hemstad Malmö.

Göteborgs Fria

Mjuka klappar som gör skillnad

Ska man julhandla kan man lika gärna handla rättvist. I helgen är det Fair Fashion Market på Världskulturmuseet – en alternativ julmarknad garanterat fri från tomtar och troll.

Göteborgs Fria

Kimo lär oss konsten att leva utan kostnader

Trött på att sitta fast i konsumtionshjulet? Det finns hjälp att tillgå. Kimo Kjernmoen vet hur man lever så billigt som möjligt, och nyligen höll hon en workshop i ämnet på Kulturhuset Underjorden i Gamlestan.

Göteborgs Fria

På jakt efter fårskinnet

Frida Franker är student på Valands Konsthögskola, men numera kan hon även lägga till titeln regissör. Hennes dokumentär om fårskinnets ständiga närvaro i barnfotografier valdes ut som en av fyra att sändas i SVT och Film i Västs nya satsning Kvarta över i höst.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu