Klimatsmartmat gör skillnaden | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Klimatsmartmat gör skillnaden

Klimatångesten rotar sig alltmer i världen och vi får ständigt nya rapporter om hur fel vi egentligen lever. Samtidigt finns det personer som aktivt arbetar med att skapa lösningar i situationen. Författaren Maja Söderberg är en av dem.

Visste du att maten vi äter står för så mycket som 24 procent av våra växthusgasutsläpp? Våra matvanor är därför ett viktigt område att justera menar klimatstrategen och författaren Maja Söderberg.

– Jag blev förvånad över siffran och kände att något måste göras, säger Maja och visar resultatet – kokboken Majas klimatmat som nyligen lämnade tryckeriet och som lanseras förra helgen på bokmässan i Göteborg.

De maträtter vi lagar, de råvaror och ingredienser vi använder har helt olika påverkan på miljön. Rotfrukter och baljväxter är bra mat som Konsumentverket vill att vi äter mer av. Om vi alla lade till en vegetarisk maträtt mer per vecka gör det stor skillnad enligt dem. Maja håller med om detta och dessutom är en av hennes främsta ledstjärnor att äta efter årstidernas växlingar.

– Med säsongsanpassad matlagning hinner jag längta efter en viss råvara. Som en bonus blir matlagningen plötsligt så mycket mer omväxlande. Det är fantastiskt att hitta svenska ekologiska rotfrukter i hyllorna nu under hösten, säger Maja och fortsätter:

– Isbergssallad och tomater kanske inte bör finnas i affären alltid, året om. De odlas vintertid i växthus som ger massor av onödiga utsläpp.

Sedan Maja lade om sin egen kost har hon upptäckt nya råvaror och nya maträtter. Hon uppmanar alla att experimentera mera, att flytta handen från isbergssalladen till vitkålen och köpa mer ekologiskt. Vid ekologisk matproduktion används inte kemiska bekämpningsmedel, som bidrar till övergödning och stressar ett redan stressat ekosystem.

– När vi väljer ekologisk mat minskar vi klimatpåverkan, slipper gifter och får godare, mer näringsrik mat, säger Maja.

Det viktigaste är att gå från att känna till problemen till aktiv handling. Många tror att individens agerande inte har betydelse. Det är helt fel menar Maja.

– Man behöver inte vara extrem. Alla kan hitta sin nivå, som passar i livet just nu, säger Maja som hoppas att kokboken ska inspirera och förenkla för dem som vill göra en insats.

Kokbokens huvudbudskap är att använda säsongens råvaror. De cirka 100 recepten rymmer allt från frukostar och huvudrätter till sallader och sötsaker. Recepten bygger på några enkla grundtankar: följ årstidernas växlingar, handla närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt, välj fisk från hållbara bestånd, ät mindre kött och välj vilt och lamm framför nöt och fläsk.

– Recepten är dessutom mycket goda och aptitliga, säger Maja.

Under hösten ska hon ut på en landsomfattande ”turné” till bibliotek och skolor. Starten på denna ressa inleddes på Bokmässan då hon kunde träffa den förhoppningsvis både mat- och klimatintresserade allmänheten. Drömmen är att få föreläsa på kostvetareprogrammet eller för hemkunskapslärare, så att kunskapen förankras i dem som lär ut den vidare.

– Vi arbetar även på webben där besökaren finner mer information och recept, de kan läsa min blogg och få mer kunskap om hälsa och miljö av nutritionisten Camilla Gard. Det här är bara början, avslutar Maja och ler stort.

Fakta: 

Snabb böngryta med chili

Till 6–8 personer

Förberedelser

Blötlägg och koka de

bruna bönorna

6 dl kokta bruna bönor eller

kidneybönor

2 gula lökar

4 morötter

1 msk olja

2 vitlöksklyftor

1 chili, eller efter smak

800 g (6 dl) krossade tomater

1/2 dl vatten

4 msk tomatpuré

örtsalt

2 tsk socker

300 g (4 dl) majs

Det här är vegetarisk vardagsmat. För den som är ovan vid att laga vegetariskt är den här grytan en bra början. Snabbt, gott och enkelt. Bruna bönor har odlats i Sverige sedan 1600-talet.

Den här böngrytan går utmärkt att frysa in, så jag brukar alltid laga en stor omgång.

• Skala och skiva lök och morötter. Fräs i olja tillsammans med pressad vitlök och finhackad chili. Tillsätt tomatkross och vatten.

Krydda med tomatpuré, örtsalt och socker. Låt puttra i ca 15 minuter. Tillsätt sedan majs och bönor och koka tills allt blivit genomvarmt. Smaka av.

Servera med bulgur, eller hel säd av något slag, eller med bröd och crème fraiche.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Inget nyp i mars

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin har räknat ut att koldioxidnivåerna i atmosfären nu är de högsta på 20 miljoner år. Förstår ni? 20 miljoner år!!! Det är vår livsstil som orsakar detta. Koldioxiden lägger sig som ett lock runt jorden och hindrar, enkelt förklarat, värme från att komma ut och bidrar till global uppvärmning.

Göteborgs Fria

Gard Montán rustar djuren för strid

William och Arthur är kaxiga vildänder i stridsrustning. I konstnären Oscar Gard Montáns bildvärld antar djuren småleende striden och visar upp sig på Galleri Fresh Fish i Göteborg.

Göteborgs Fria

Dynamik på liten scen

Att få till det första gången är inte så lätt, det fick Gustav III och Sofia Magdalena bittert erfara under sin levnadstid på 1700-talet. Pelikanteatern låter dig återuppleva deras pinsamheter i höst.

Göteborgs Fria

Andrés Orjuela siktar mot Miami

Vem har inte lekt med tanken att bara lämna allt. Att gå ut genom dörren, stänga den och aldrig återvända. En som går från tanke till handling är sångaren Andrés Orjuela, som lämnar Göteborg för soligare breddgrader.

Göteborgs Fria

Andrés Orjuela siktar mot Miami

Vem har inte lekt med tanken att bara lämna allt. Att gå ut genom dörren, stänga den och aldrig återvända. En som går från tanke till handling är sångaren Andrés Orjuela, som lämnar Göteborg för soligare breddgrader.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu