Avbryt allt militärt samarbete med Israel! | Fria.Nu
Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Avbryt allt militärt samarbete med Israel!

Inledare: israel

Avbryt allt militärt samarbete med Israel!
Efter att ha skrivit om Israels övervåld mot palestinierna i flera år är det svårt att hitta ord för att beskriva det som nu sker i Gaza och Libanon. Tv-bilderna talar för sig själva. Och samtidigt som Israels dödliga bomräder mot Libanon och Gaza pågår fortsätter de sin brutala ockupationspolitik på Västbanken, med systematiska räder mot flera städer, riktade mord och godtyckliga arresteringar. Men för att täcka det i nyhetsrapporteringen finns inga utlandskorrespondenter kvar att tillgå.
Som vanligt visar Israel total nonchalans inför FN och omvärlden. De agerar först och ställer till och med USA inför faktum. Och de kommer alltid undan med mer eller mindre skarpa fördömanden från enstaka länder. Så länge de har USA med sig och ett lamt Europa som trots Israels upprepade brott mot folkrätten och andra internationella lagar inte går från ord till handling, kan de fortsätta sina överlägsna krig.

Vilket annat land skulle komma undan efter att i flera timmar ha bombat en tydligt markerad FN-postering, med fyra döda, obeväpnade observatörer som resultat? Eller med det blodiga attentatet i Qana där över 30 barn förlorade livet iklädda pyjamas? Att Israel för några veckor sedan gick in på ockuperat område och tog en tredjedel av den folkvalda palestinska regeringen tillfånga tycks världens ledare redan ha glömt.
Nu måste omvärlden omsätta sina skarpa fördömanden i politisk handling. De stora demonstrationer som hållits runt om i Europa för att protestera mot Israels krig mot Libanon och Gaza ger regeringarna mandat att agera för att sätta press på Israel.
Men ord rinner uppenbarligen av den israeliska regeringen, det har de alltid gjort, oavsett kraften bakom protesterna. Trots det fortsätter berörda svenska ministrarna att hävda vikten av fortsatt dialog med Israel, att det är en nödvändighet för att nå fred. Men hur länge ska de tala med några som inte lyssnar eller fullständigt struntar i vad de har att säga? Och varför har man stängt all form av dialog med den palestinska regeringen?

Den svenska regeringen har flera gånger uttalat att sanktioner mot Israel kan komma i fråga när alla andra vägar prövats och misslyckats. Nu måste väl ändå den dagen vara här? Vad ska annars krävas för att Sverige och EU ska använda de politiska verktyg som finns till buds, och som används mot en hel rad andra länder som bryter mot internationella avtal? Nu måste det vara dags att ta steget och införa någon form av sanktioner mot Israel - kanske är det ett språk som den israeliska regeringen förstår.
Allt militärt samarbete med Israel måste omedelbart avbrytas, EU:s handelsavtal med Israel bör hävas, Israel bör inte få delta i sport- och kulturevenemang så länge de ockuperar och krigar. Till exempel borde Sverige inte välkomna Israel att delta i friidrotts-EM i Göteborg. En ockupationsmakt, som dessutom just startat en massivt anfallskrig, borde uteslutas i sådana sammanhang.

När nu Gaza och Libanon förvandlas till katastrofområden måste vi påminna makthavarna om att de drabbade människorna inte bara är i behov av filtar och mat, utan att det viktigaste är en rättvis politisk lösning.

ANNONS

© 2022 Fria.Nu