Fria Tidningen

Upprättelse för Byggnads i EU

Fackliga rättigheter ska inte underordnas de ekonomiska friheterna. Det är en av punkterna i den så kallade Lavalrapporten som nu antagits av sysselsättningsutskottet i EU.

I slutet av förra året underkände EG-domstolen fackföreningen Byggnads uppmärksammade stridsåtgärder i Vaxholm mot det lettiska byggföretaget Laval. Efter det lade socialdemokraten och ordföranden i EU-parlamentets sysselsättningskommitte Jan Andersson fram den så kallade Lavalrapporten, som innehåller krav på att stärka fackets möjlighet att hävda gällande kollektivavtal i de enskilda medlemsländerna.

I måndags antogs Lavalrapporten i sysselsättningsutskottet med röstsiffrorna 38 för och 5 nedlagda röster, rapporterar de svenska fackens Brysselkontor.

–Kommissionen måste nu börja arbeta med att revidera utstationeringsdirektivet så att vi kan garantera likabehandling av löntagare i hela Europa, säger Jan Andersson på fackligt.eu.

Utstationeringsdirektivet kan komma att revideras när EU-kommissionen nu ska göra en översyn av hur den inre marknaden påverkar fackliga rättigheter. I den översynen kommer Lavalrapporten att beaktas.

Lavalrapporten innehåller också krav på ett så kallat socialt protokoll i EU-fördraget, som kan återställa balansen mellan den inre marknadens regler och fackets rättigheter att ingå kollektivavtal och vidta stridsåtgärder.

–Att rapporten antagits är mycket positivt och en upprättelse för oss, säger Byggnads förbundsordförande Hans Tilly.

Han menar att det kommer att ge effekter på hela EU:s arbetsmarknad och ge signaler till EG-domstolen att ländernas egna fackföreningar inte längre kan köras över av domstolen, vilket förutom i Lavalmålet har skett i andra liknande fall.

– Lavalrapporten är mycket viktig och ökar förståelsen för att något måste göras åt problemet med att arbetskraft från låglöneländer utnyttjas enligt deras egna kollektivavtal, säger Hans Tilly.

I oktober ska rapporten behandlas i parlamentet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu