Mundo Livre S/A hjärta Sverige | Fria.Nu
Fria Tidningen

Mundo Livre S/A hjärta Sverige

Iklädd kängor, blommig kavaj och flaskbottenglasögon sjunger Fred Zeroquatro från Pusterviks lilla scen i Göteborg en tisdagskväll. Bandet Mundo Livre S/A är en känd brasiliansk grupp i genren mangue beat, som karaktäriseras av revolutionära texter och en mix av musikstilar. Latinamerikagrupperna har tagit med dem till Sverige för turnén Rent mjöl, till stöd för Latinamerikagrupperna (före detta UBV) och MST, de jordlösa lantarbetarnas rörelse i Brasilien.

Med inspiration från hiphop, brittisk punk och brasilianska popikoner som Jorge Ben Jor och Tom Zé har Mundo Livre S/A hittat ett eget sound. Traditionella brasilianska rytmer möter funk- och punkinfluenser. Fred Zeroquatro är den karismatiske sångaren och även den som skriver texterna.

En favorit är Deixe essa vergonha de lado (ungefär ”låt skammen stiga åt sidan”) som handlar om att tjejen inte ska skämmas för att erkänna att hon är hembiträde. Han blir lycklig av hennes kärlek ändå.

Det finns många band som påstår att de blandar musikstilar. Men Mundo Livre S/A ÄR verkligen sin mångfald. Varje låt en harmonisk svängig fusion av sambarytmer med electronica, funk och rock. Texterna är knasiga och subversiva, handlar om plommonkaka, ozonhålet eller datorer som gör konst. Men kampen och behovet av att enas finns ändå alltid där.

Som mest lysande är de när deras djupa sväng plötsligt korsas med den lilla elektriska ihoptejpade cavaquinhon, ursprunget till ukelelen. Dess ljud är karaktäristiskt för folkliga genrer i Brasilien och gör den svenska publiken vild. Och bandet uppskattar det: ”I Brasilien är det bara de som känner till oss som dansar loss – men här i Sverige har alla groove.”

Mundo Livre S/A spelade även i går, fredag, på Allhuset i Stockholm.

Fakta: 

Konsert

Mundo Livre S/A Var Pustervik, Göteborg När den 23 september

Annons

Rekommenderade artiklar

Filmfestivalen riktar blicken mot Turkiet

Det är drygt två veckor kvar till festivalstarten. Inne på filmfestivalens kontor är det bråda dagar. Årets temaland är Turkiet, ett land som är intressant både samtidspolitiskt och för sin högklassiska filmproduktion.

Göteborgs Fria

Upp till kamp i slummen

Invånare från sex olika slumområden besökte Stockholm förra helgen för att lära svenskar om konsten att organisera sig, trots ett liv i yttersta fattigdom.

Fria Tidningen

”Världen behöver glad musik”

Dominikanska Republikens stolthet nummer ett, Juan Luis Guerra, gästade i veckan Sverige för första gången. Inför konserten på Globen talade han om Dylan, Mc Cartney och kärleken till gud.

Fria Tidningen

Dans och teater intar Göteborgs scener

Till och med den 24 augusti finns chansen att ta del av en rad internationella och nationella dans- och teaterkonstverk i Göteborg. För åttonde gången är det dags för Göteborgs Dans & Teater Festival.

Göteborgs Fria

Många höjdpunkter på Way out west

Kenge Kenge från Kenya öppnade festivalen med sina respektlösa leenden. De är årets enda ”riktiga” världsmusikband - 8 hårt svängande killar i svarta kostymer med Kenyas vackra flaggsköld på och två mulliga dansartjejer med många olika outfits med temat magtröja och korta kjolar.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu