Israel försöker isolera Libanon från världen | Fria.Nu
Fria.Nu

Israel försöker isolera Libanon från världen

Under torsdagsmorgonen inledde israel en totalblockad av Libanon rapporterar flera internationella nyhetsbyråer. Israeliska krigsfartyg har stoppat trafiken till och från hamnarna, en luftattack har förstört landingsbanorna på Rafiq al-Hariri-flygplatsen i Beirut så alla flyg får dirigeras om till Cypern och tio av landets största broar och motorvägar har förstörts för att försvåra transporter.

Under krigets första dygn dödades cirka 55 libaneser, de allra flesta civila. Från Israels andra brinnande front, Gaza, rapporterades samtidigt att dödssiffran för palestinier närmar sig 80 genom den senaste israeliska offensiven.
Israels förluster på båda fronterna uppgår enligt AFP till åtta soldater som dödades i onsdags morse av Hizbollah, två civila samt de tre soldater som tagits tillfånga av Hizbollah och som utgör Israels motivering för angreppen mot Gazaområdet och Libanon. Alla siffror på antal omkomna är dock osäkra.
Efter attackerna besköt Hizbollah i torsdags natt staden Safed två mil in i Israel och hotade med att beskjuta storstaden Haifa nästan fyra mil från gränsen till Libanon.
Israel besköt under natten till fredag även ett palestinskt läger i Qussaya strax invid Libanons gräns mot Syrien, rapporterar BBC. Det tillhör den Syrienstödda palestinska gruppen, PFLP-GC. I Libanon bor en halv miljon palestinier. Om Syrien och palestinierna dras in innebär det en kraftig upptrappning av konflikten.
Ett förslag till en av Libanon efterfrågad resolution i FN:s säkerhetsråd avvisades i torsdags kväll av USA.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Den 21 april är vattnet slut

I tre år har Kapprovinsen där Kapstaden ligger blivit utan de rikliga vinterregnen. Nu är det vattenkris och den 21 april stänger myndigheterna av allt vatten för allmänheten.

Fria Tidningen

Bröllop tvingar upp hemlösheten på dagordningen

Hemlöshet är normalt något det råder politisk tystnad kring i Storbritannien, men i slutet av förra veckan var Theresa May tvungen att agera. Orsaken var det stundande kungliga bröllopet och den hemlöshetsdiskussion som blossat upp.

Fria Tidningen

Lyckat hemlöshetsprojekt går på export

Det började med dagliga tågresor och slutade med ett hemlöshetsprojekt som nu snabbt söker sin väg ut över världen. Huzaifah Khaled berättar om sin varuautomat och hur den kan hjälpa till att öka medvetenheten kring hemlöshet.

Fria Tidningen

Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

Fria Tidningen

11 gånger så mycket missbildningar i Falluja

I ytterligare en offentliggjord rapport visar nu läkare och forskare att antalet missbildningar hos nyfödda barn i Falluja i Irak är elva gånger fler än normalt. Misstankar höjs nu om att hälsoproblemen har med USA:s vapen under attackerna 2004 att göra.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu