Fria Tidningen

FRA på allas läppar

Det var inte bara en mulen hösthimmel som skymde riksdagens öppnande. Den FRA-lag som sedan i våras orsakat debatter och demonstrationer hänger fortfarande som ett mörkt moln över alliansregeringen.

I den sista voteringen före sommaruppehållet röstade riksdagen onsdagen den 18 juni igenom den så kallade FRA-lagen. Men omröstningen utgjorde inte något slut på den infekterade debatten om signalspaningens vara eller icke vara. Ett antal borgerliga ledamöter hotade att fälla lagen om inte ytterligare integritetsskyddande mekanismer skrevs in.

Dessa har förts in i den tilläggsproposition som riksdagen kommer att ta ställning till nu under hösten och som enligt regeringens tidsplan under nästa månad ska sändas ut på en rekordkort remiss. De instanser som erbjuds att yttra sig kommer endast att få två veckor på sig, mot de normala tre månaderna. Detta har kritiserats av riksdagsledamöter från såväl höger som vänster, men regeringen försvarar den korta remisstiden med att det rör sig om tillägg och inte ett helt nytt lagförslag.

Efter att remissinstanserna sagt sitt ska en lagrådsremiss lämnas till lagrådet, innan riksdagen slutligen ska ta ställning i december. Men innan dess måste allianspartierna få de egna kritikerna att rätta sig i ledet. Under sommaren har flera initiativ som Centeruppropet och partiöverskridande Borgerligt nej till FRA-lagen presenterats, och inom flera partier pågår fortfarande förhandlingar.

I samband med riksmötets öppnande i tisdags anordnades demonstrationer mot FRA-lagen i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Och av plakat och banderoller att döma var borgerliga sympatisörer lika representerade som anhängare till oppositionspartierna eller obundna organisationer.

I Stockholm samlade demonstrationen alla riksdagspartiernas ungdomsförbund och ett antal borgerliga riksdagsledamöter.

– Vi offrar hellre den trygghet ni tror att ni kan skapa för den frihet vi behöver för att leva, sade Liberala ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson-Metso från talarstolen på Sergels torg.

I Göteborg försökte en grupp personer från högerextrema nationaldemokraterna ansluta sig till demonstrationen, men avvisades av polis på plats. Demonstrationen, som var den största av de tre som anordnades och enligt arrangörerna samlade 1 500 av totalt 3 000 deltagare, förlöpte i övrigt lugnt.

I Tisdagens regeringsförklaring dominerade tal om arbetslinjen och utbyggd välfärd. Den lag som många nu menar har blivit en belastning för regeringen berörde statsminister Fredrik Reinfeldt inte med mer än att han kort konstaterade att Sverige ska bekämpa ”internationell brottslighet, människohandel och terrorism”.

Fakta: 

Här står riksdagspartierna:

• Moderaterna: Står officiellt bakom statsministern och regeringen. Men flera riksdagsledamöter och partiföreträdare är kritiska, och det finns anledning att tro att dessa läckt information till media. Exempelvis berättade anonyma källor för SVT:s Agenda att statsminister Fredrik Reinfeldt gått hårt åt riksdagsledamoten Karl Sigfrid. Denne hade öppet deklarerat att han avsåg att rösta emot lagen, men ändrade sig tvärt efter ett möte med statsministern. Under mötet ska statsministern enligt SVT:s källor bland annat ha kallat Karl Sigfrid ”den svaga länken i alliansen”.

• Kristdemokraterna: Ett antal kristdemokrater, dock inga riksdagsledamöter, har anslutit sig till partiöverskridande nätverket Borgerligt nej till FRA-lagen. Med undantag från det ger partiet intryck av att vara riksdagens FRA-vänligaste.

• Folkpartiet: En referensgrupp, bestående av såväl tunga kritiker som förespråkare, har tillsatts av partiledningen för att jämka mellan motstridiga åsikter inom partiet. I direktiven till gruppen, som ännu inte presenterat sina resultat, ingår att titta på möjligheter till stärkt integritetsskydd. Men i gruppen ingår också Camilla Lindberg som kräver att lagen rivs upp.

• Centerpartiet: Förutom Centeruppropet som vill riva upp FRA-lagen är flera grupperingar inom partiet kritiska till dess nuvarande utformning. Ett internt arbete kring frågan har förts sedan i midsomras och pågår fortfarande.

• Socialdemokraterna: Det parti som ursprungligen presenterade FRA-lagen 2006, men aldrig försökte driva igenom den, positionerar sig nu som kritiker. Presenterade tillsammans med miljöpartiet i somras en avsiktsförklaring enligt vilken FRA-lagen skulle rivas upp vid en valseger 2010, och att behovet av den därefter på nytt ska utredas av en parlamentarisk kommitté.

• Miljöpartiet: Partiet som tidigare sagt blank nej till FRA-lagen fick hård kritik efter sommarens överenskommelse med socialdemokraterna, som öppnade för signalspaning efter det att behovet utretts på nytt. Inom partiet finns dock gott om kritiker mot överenskommelsen.

• Vänsterpartiet: I dag det enda parti som helt och hållet stängt dörren för förhandlingar om FRA-lagen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Jonas Nordgren…

... undersköterska från Västerås som varje morgon sedan den 5 januari protesterar mot FRA-lagen utanför riksdagen.

Stockholms Fria

EU öppnar för underrättelsepakt med USA

En ny EU-rapport föreslår omfattande informationsutbyte mellan unionens brottsbekämpande myndigheter. Men som ett led i kampen mot terrorismen öppnar rapporten också för ett kontroversiellt underrättelseutbyte mellan EU och USA.

Fredsaktivister tystades i domstolen

I onsdags hölls rättegång mot fem aktivister från Vin- och fikonträdsplanterarna vid Mölndals tingsrätt. De hade tagit sig in på Saab microwaves område vid fem tillfällen och planterat fruktträd samt avrustat en krigsradarkupol med en smideshammare.

FRA:s ande hemsöker Almedalen

Almedalen är som ett kortspel, och i ljuset av en FRA-debatt som blir alltmer infekterad satt oppositionen med alla trumf på hand. Almedalsveckan har också visat att det är kring signalspaningens vara eller icke vara som regeringsalternativen inför valet 2010 positionerar sig.

© 2024 Fria.Nu