Upp till kamp i slummen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Upp till kamp i slummen

Invånare från sex olika slumområden besökte Stockholm förra helgen för att lära svenskar om konsten att organisera sig, trots ett liv i yttersta fattigdom.

– Vi som har kommit hit i dag för att berätta är människor som kämpar varje dag, säger Sheila Maria Goncalves de Souza, social aktivist från favelan Santa Marta i Rio de Janeiro.

Hon är en av deltagarna i Informal cities, ett symposium som hölls på Dieselverkstaden i Nacka förra helgen. Under tre dagar möttes högutbildade västerlänningar och sluminvånare från sex länder i världen för att diskutera hur gräsrotsrörelser med gemensamma krafter kan bidra till att förändra situationen.

– Jag går ut varje morgon för att köpa bröd till min son och måste gå förbi alla de där killarna som ser riktigt coola ut med sina stora gevär. Det är droghandlarna, som anses äga favelan. Det enda jag tänker på är hur jag ska kunna ta min son bort från detta, fortsätter Sheila Maria Goncalves de Souza.

Från Dharavi i Mumbai, Indien, kommer Sheela Patel, som i likhet med flera av dagens talare är medlem i Slum dwellers international. En rörelse som uppkom ur behovet av en gemensam röst, lokalt såväl som internationellt.

Sheela Patel berättar att det för den rurala befolkning som flyttar till städerna, oftast till en tillvaro i slummen, kan dröja flera generationer innan avlopp, el och rinnande vatten kan installeras på de områden de ockuperar. Hon säger också att 40 procent av Dharavis yta upptas av små företag, av vilka många arbetar med återvinning.

– En kollega till mig brukar säga att Dharavi är stadens matsmältning. Utan allt som återvinns här skulle inget fungera i Mumbai, säger Patel och skrattar.

I takt med att världens städer växer, växer också slumområdena. Samtidigt utsätts slummen för nya hot. Plötsligt kan ett område befinnas vara ekonomiskt intressant på grund av sitt läge, varmed invånarna hotas av vräkning. Det är en av flera orsaker till att det nu blir allt viktigare att organisera sig.

Men genom att gå samman kan bostadsfrågan faktiskt lösas. Evelyn Penekane från Sydafrika berättar hur en grupp kvinnor från slummen med små medel bildade en fond för 17 år sedan. I dag har 20000 hus finansierats med hjälp av fondens pengar.

Ivaneti da Araujo från São Paulo, ordförande för Movimento sem teto do centro (rörelsen för hemlösa i centrum) kämpar för att de 400000 hyreshus som står tomma i staden ska göras till bostäder för så kallade favelistas. Metoden är följande: organisationen förhandlar med lokala myndigheter, ockuperar sedan husen, som efter ytterligare förhandlingar förhoppningsvis köps upp av staten. När ockupanterna har betalat av kostnaderna till staten blir de själva ägare.

Informal cities är också namnet på en utställning som nu visas på Dieselverkstaden. Den är gjord av Kungliga konsthögskolans projektstudenter i samarbete med boende från åtta informella stadsdelar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Filmfestivalen riktar blicken mot Turkiet

Det är drygt två veckor kvar till festivalstarten. Inne på filmfestivalens kontor är det bråda dagar. Årets temaland är Turkiet, ett land som är intressant både samtidspolitiskt och för sin högklassiska filmproduktion.

Göteborgs Fria

Mundo Livre S/A hjärta Sverige

Iklädd kängor, blommig kavaj och flaskbottenglasögon sjunger Fred Zeroquatro från Pusterviks lilla scen i Göteborg en tisdagskväll. Bandet Mundo Livre S/A är en känd brasiliansk grupp i genren mangue beat, som karaktäriseras av revolutionära texter och en mix av musikstilar. Latinamerikagrupperna har tagit med dem till Sverige för turnén Rent mjöl, till stöd för Latinamerikagrupperna (före detta UBV) och MST, de jordlösa lantarbetarnas rörelse i Brasilien.

Fria Tidningen

”Världen behöver glad musik”

Dominikanska Republikens stolthet nummer ett, Juan Luis Guerra, gästade i veckan Sverige för första gången. Inför konserten på Globen talade han om Dylan, Mc Cartney och kärleken till gud.

Fria Tidningen

Dans och teater intar Göteborgs scener

Till och med den 24 augusti finns chansen att ta del av en rad internationella och nationella dans- och teaterkonstverk i Göteborg. För åttonde gången är det dags för Göteborgs Dans & Teater Festival.

Göteborgs Fria

Många höjdpunkter på Way out west

Kenge Kenge från Kenya öppnade festivalen med sina respektlösa leenden. De är årets enda ”riktiga” världsmusikband - 8 hårt svängande killar i svarta kostymer med Kenyas vackra flaggsköld på och två mulliga dansartjejer med många olika outfits med temat magtröja och korta kjolar.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu