”Världen behöver glad musik” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Världen behöver glad musik”

Dominikanska Republikens stolthet nummer ett, Juan Luis Guerra, gästade i veckan Sverige för första gången. Inför konserten på Globen talade han om Dylan, Mc Cartney och kärleken till gud.

Med 14 miljoner sålda album bakom sig är Juan Luis Guerra från Dominikanska republiken långt ifrån okänd. Sina influenser hämtar han från amerikansk rock och folkrock, r’n’b, jazz och traditionell dominikansk musik och tillsammans med en djup tenorröst ger han en ny form av merengue. Det finns en renhet och klarhet i hans musik som är ovanlig i latinmusiken.

Den 4 september spelade han på Globen, i Sverige för första gången. Därefter fortsätter Travesia-turnén till Norge och huvudmarknaden Spanien.

Under en presskonferens på Clarion Hotel i Stockholm sitter en liten skara spansktalande journalister och fotografer i spänd väntan på den gänglige mannen med det fridfulla ansiktet. Juan Luis Guerra kommer in, fnissar lite åt alla fotoblixtar och börjar berätta om musikens betydelse.

– Mitt liv var fyllt av oro tidigare. Jag vill prova denna stig i livet med gud, och det har förändrat mycket.

Bachata Rosa var det album som öppnade den spanska marknaden för Guerra. Låten med samma namn är en långsam ballad, mycket olik musiken på den aktuella skivan La Llave De Mi Corazón som bjuder på snabbare takter.

I Dominikanska republiken är han inte bara känd för sin musik, utan är också engagerad i välgörenhet för barn.

- Det finns mycket kvar att göra för oss människor på jorden. Alla måste vara sin egen regering och göra vad de kan, säger han. Jag hjälper ett statsägt sjukhus som heter La Madre med deras program för att ge barn bättre mat, de får komma dit och äta.

I början av karriären var Guerra influerad av Beatles. Musikaliskt sett när han en dröm som han en dag hoppas kunna genomföra:

- Jag skulle gärna vilja sjunga en bachata med Paul McCartney, säger han.

Och att komma till Norden är stort, tycker han.

– Det är ett stort nöje att komma och spela i Sverige och Norge med alla duktiga jazzmusiker som kanske kommer och lyssnar. Jag vet att ni har många jättebra musiker i genren och jag vill vara en ”jazzista dominicana”. Min musik är fylld av värme att njuta av för er.

– Jag känner att det finns en stor hunger efter vår tropiska musik. Det är glad musik och det behöver världen nu, vi letar efter det annorlunda. Jag tror på framtiden, även om det också finns en djävul i världen.

Den politiska situationen i Latinamerika vill han dock inte kommentera.

– Jag vill inte lägga mig i politiken men bjuder man in mig för att medverka med min musik för att skapa solidaritet mellan latinamerikanska länder så vill jag gärna vara med. Fred har ju också sitt pris som allt annat. Men för mig betyder ordet fred detsamma som ordet Gud och allt vad det representerar. Jag tror på att finna en lösning på problemen och inte på att gå i konflikt.

Till de kommande generationerna vill Juan Luis Guerra ge rådet att lära sig nya saker varje dag.

- Efter att ha lärt känna gud vet jag att världen har ett överflöd av gåvor.

Annons

Rekommenderade artiklar

Filmfestivalen riktar blicken mot Turkiet

Det är drygt två veckor kvar till festivalstarten. Inne på filmfestivalens kontor är det bråda dagar. Årets temaland är Turkiet, ett land som är intressant både samtidspolitiskt och för sin högklassiska filmproduktion.

Göteborgs Fria

Mundo Livre S/A hjärta Sverige

Iklädd kängor, blommig kavaj och flaskbottenglasögon sjunger Fred Zeroquatro från Pusterviks lilla scen i Göteborg en tisdagskväll. Bandet Mundo Livre S/A är en känd brasiliansk grupp i genren mangue beat, som karaktäriseras av revolutionära texter och en mix av musikstilar. Latinamerikagrupperna har tagit med dem till Sverige för turnén Rent mjöl, till stöd för Latinamerikagrupperna (före detta UBV) och MST, de jordlösa lantarbetarnas rörelse i Brasilien.

Fria Tidningen

Upp till kamp i slummen

Invånare från sex olika slumområden besökte Stockholm förra helgen för att lära svenskar om konsten att organisera sig, trots ett liv i yttersta fattigdom.

Fria Tidningen

Dans och teater intar Göteborgs scener

Till och med den 24 augusti finns chansen att ta del av en rad internationella och nationella dans- och teaterkonstverk i Göteborg. För åttonde gången är det dags för Göteborgs Dans & Teater Festival.

Göteborgs Fria

Många höjdpunkter på Way out west

Kenge Kenge från Kenya öppnade festivalen med sina respektlösa leenden. De är årets enda ”riktiga” världsmusikband - 8 hårt svängande killar i svarta kostymer med Kenyas vackra flaggsköld på och två mulliga dansartjejer med många olika outfits med temat magtröja och korta kjolar.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu