Fria.Nu

MAS vinner i delat Bolivia

Regeringspartiet MAS får egen majoritet i den konstituerande församling som kommer att skriva en ny grundlag för Bolivia. Men MAS måste sluta allianser med andra partier för att nå den 2/3-dels majoritet som krävs för att fatta beslut.
Folkomröstningen om ökat självstyre delar landet: Nej vann i väster medan ja vann i öster.

Den 6 augusti sammanträder den konstituerande församlingen för att inleda sitt arbete med att skriva en ny grundlag. I valet av representanter till församlingen i söndags befäste MAS sin position som Bolivias viktigaste politiska parti. MAS fick 45 procent av rösterna mot 17 procent för högerpartiet Podemos. På grund av valsystemets utformning får MAS lite över hälften av platserna i den konstituerande församlingen. Regeringspartiet har redan slutit allianser med några av de 14 övriga partier som har lyckats ta sig in i församlingen. Målet är att nå den tvåtredjedelsmajoritet som krävs för att fatta beslut.
President Evo Morales vill med egna ord att den konstituerande församlingen ska 'grunda Bolivia på nytt'. Målet är att den nya grundlagen ska göra ursprungsbefolkningarna delaktiga i samhället och erkänna deras rätt till de områden de bor i. MAS vill även grundlagsfästa förstatligandet av naturgasen och andra reformer som införts under dess halvår vid makten.

Men knäckfrågan kommer att bli om landets provinser skall få ökat självstyre. Parallellt med valet av representanter till församlingen hölls en folkomröstning om regionalt självstyre. Nej-sidan vann i de västra provinserna med mellan 62 och 74 procent av rösterna. I östra Bolivia vann däremot ja-sidan med mellan 66 och 74 procent. Eftersom majoriteten av bolivianerna bor i väster vann nej-sidan nationellt sett.
Frågan om självstyre har drivits hårt av östra Bolivia, som befolkas av ättlingar till européer och där landets ekonomiska elit har sitt säte. MAS har sin bas i det mer indianpräglade västra Bolivia, där även huvudstaden La Paz ligger. Motsättningarna mellan regionerna är starka och präglas ofta av rasistiska föreställningar om den andra sidan.
MAS hävdar att det är oligarkin i öster som kräver självstyre för att frigöra sig från vänsterregeringen i La Paz och från en eventuell ny och radikalare grundlag.
Samtidigt är MAS inspirerat av aymara- och quechuakulturerna som levt i västra Bolivia sedan före spanjorernas ankomst. Partiet använder sig av symboler och traditioner från dessa indiankulturer som har starkt fotfäste på högplatån i väster. Men låglanden i öster har andra rötter och känner liten eller ingen kulturell samhörighet med västra Bolivia.
Den politiske analytikern Carlos Toranzo menar att konflikten om regionalt självstyre har att göra med MAS försök att tillskansa sig all politisk makt i landet.
- MAS vill ha en stark stat som styr ekonomin och politiken. Och gränserna mellan partiet och statsapparaten har suddats ut. De vill samla all makt i partiet och inte dela den med någon annan. Det är därför som de är emot regionalt självstyre, menar han.

Men det starka stödet för självstyre i östra Bolivia kommer ändå att sätta frågan på den konstituerande församlingens dagordning, trots utslaget i folkomröstningen.
En lösning kan bli ett visst självstyre för att blidka öster utan att centralregeringen i La Paz förlorar alltför mycket makt. Det är dock tveksamt om det skulle kunna bli en långvarig lösning. Risken finns att självstyreförespråkarna i östra Bolivia börjar kräva självständighet och en egen stat.
Trots att MAS vann folkomröstningen om regionalt självstyre fick partiet 'bara' 45 procent av rösterna i valet till den konstituerande församlingen, mot 54 procent som Evo Morales fick i presidentvalet i december förra året. MAS tappar röster trots att tre av fyra bolivianer anser att presidenten gör ett bra jobb enligt opinionsundersökningarna.
Det kan möjligen bero på att medelklassen i städerna röstade på Morales i december för att ge honom en chans, och på att Morales då inte hade några trovärdiga motkandidater. Dessa väljare kan i dag ha tröttnat på MAS försök att ta över statsapparaten genom politiska utnämningar till icke-politiska poster.
De känner sig heller inte berörda av talet om ursprungsbefolkningars rättigheter eller av de reformer som har skett på landsbygden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu