Shaker Tahrer förenar film och verklighet | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Shaker Tahrer förenar film och verklighet

Genom filmen förändrar han bilden av Bergsjön och ger ungdomar från olika stadsdelar chansen att mötas. Filmskaparen Shaker K Tahrer är den första att få Bergsjöns kulturpris.

Shaker Tahrer öppnar dörren till Bergsjöns kultur- och medieverkstads lokaler mitt på Rymdtorget. Här görs det både professionell film, hålls klipp- och manusutbildning för ungdomar och filmklubbar. I verkstadens visningsrum täcker den vita duken en hel vägg.

– Här sitter vi inte bara och tittar på film och går hem när den är slut, utan vi har alltid diskussion efteråt, berättar Shaker.

Tanken är att inte bara Bergsjöbor ska komma, utan folk från hela stan. Shaker håller även i ett projekt som heter Mobila filmskolan, en rundresande skola där ungdomar från olika stadsdelar gör film ihop. Det är sådant som är typiskt för Shaker, han gillar diskussion och ifrågasättande och han ogillar när projekt centreras till en viss grupp eller stadsdel. Likadant känner han inför att få Bergjöns kulturpris.

– Det känns roligt att uppskattas lokalt, men jag hoppas att folk från hela Göteborg kommer få priset så att inte Bergsjön isoleras utan att fler bidrar till kulturlivet här.

Det är också tanken med det nya priset som har instiftats av Bergsjöns stadsdelsnämnd. Anna Johansson är ordförande i nämnden och medlem i kulturprisets jury. Hon berättar att Shaker får priset för att han nyanserar bilden av förorten samtidigt som han ökar ungdomars kulturengagemang.

– Baktanken är… Om man nu kan tala om en sådan… att få positiv uppmärksamhet kring Bergsjön, annars framställs ofta stadsdelen negativt, säger hon.

När ungdomarna från Bergsjöskolan ska göra film tar de ofta upp problem som de stöter på i vardagen, berättar Shaker. Filmen Bergsjön utifrån (2007) handlar om hur en tv-reporter förvränger bilden av invånarna i stadsdelen så att de framstår som kriminella. Men i filmen lyckas ungdomarna överlista reportern så att sanningen kommer fram.

Shakers egna filmer utspelar sig i Bergsjön, men han vill inte särbehandla stadsdelen, utan göra film som om de hade utspelat sig i vilken stadsdel som helst.

– Jag tänker inte att ”nu ska jag göra en film om förorten”, utan jag vill göra film som alla kan känna igen sig i. Men resultatet kan bli att man får se en annan bild av Bergsjön.

Filmen Min pappa gråter inte handlar om en pappa som aldrig brukar gråta, men som plötsligt börjar gråta när han åker buss. Med den vill Shaker bidra till en diskussion om könsroller.

– Jag vill skapa funderingar kring manligheten, det kan vara befriande att inse att man inte måste visa sig stark.

Shaker sätter sig i en svart skinnfåtölj mitt i lokalen, med en kopp kaffe framför sig. Bakom honom, på de röda och vita väggarna, trängs diplom och posters från hans egna filmer med skådespelare som Tomas Von Brömssen, och filmerna som ungdomarna har skapat.

Själv har Shaker varit fascinerad av historier sedan han som 13-åring började skriva noveller. Det är viktigt med fantasi, tycker han.

– Ungdomar lever i en stressad tid nu, med sms och internet. Det finns inte mycket tid över för att fantisera, men genom filmen kan man skapa en egen liten värld.

Just nu håller filmarbetarna på kultur- och mediaverkstaden på med en långfilm, där inspelningen ska vara klar nästa sommar. De vill visa att det går att göra film utan att vara uppbackad av stora bolag.

– Det är ett otroligt sjukt filmklimat i Sverige där få personer bestämmer allt. Alla flyttar till Stockholm, men vi vill visa att det går att göra film lokalt. Vi tänker stanna kvar här.

I Bergsjön finns allt, menar Shaker. Höghus, radhus och skog. Han tittar ut genom fönstret. Utifrån hörs röster från barn som leker. Inspirationen får han också här i Göteborg, idéerna till båda sina filmer har han fått på spårvagnen. Shaker ler när han upprepar:

– Ja, vi stannar här.

Fakta: 

• Bergsjöns Kulturpris instiftades av Bergsjöns stadsdelsnämnd i våras

• Tanken är att priset ska uppmuntra konstnärlig och bildande verksamhet och integration i Göteborg

• Priset är på 30 000 kronor

Det finns inget krav att pristagaren ska ha anknytning till Bergsjön

• Shaker K Tahrer har regisserat och skrivit manus till filmerna Fotbollsspelare vid midnatt och Min pappa gråter inte

• Fotbollsspelare vid midnatt har bland annat visats på Göteborgs Filmfestival (2005) och på SVT, och visas på SVT igen vid jul

Annons

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu