Dans och teater intar Göteborgs scener | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Dans och teater intar Göteborgs scener

Till och med den 24 augusti finns chansen att ta del av en rad internationella och nationella dans- och teaterkonstverk i Göteborg. För åttonde gången är det dags för Göteborgs Dans & Teater Festival.

Hur kan vi utveckla en känslighet för framtiden?

Med den frågan avslutar Open Lab curatorn Ong Keng Sen sin text om vad hans del av festivalen ska ha som tema. "Whilst we were asleep" som Open Lab har som titel är ett möte mellan sju internationella och sex svenska konstnärer eller artister. De ska omdefiniera konsten när världen omkring ändras. Detta är en av de viktigaste funktionerna som modern dans har i kulturlivet. Med fokus på kroppen finns det fler möjligheter att uttrycka allt det som vi fortfarande bara förnimmer i vår samtid.

Varje dag under festivalveckan kan man vara deltagande publik i Open Lab, men man kan också vara med om en personlig föreställning med IRAA Theatre i två av Avalon Hotels rum. Du bokar en tid för att få vara ensam i historien om en man som har bestämt sig för att bevaka sin hustru. Det kan verka skrämmande men tänk vilket tankeexperiment att vara den enda betraktaren i vår värld av oändligt antal avsändare som sänder berättelser till massorna i varje ögonblick.

Improvisation ligger istället i fokus i blocket Street med de 3 föreställningarna lördagen den 23 augusti på Storan. Vi får möta Yaman Okur från Paris som utvecklat en egen streetdans som han kallar "abstract style". Denna populärkulturella dansform är en av de mest innovativa i vår tid. Sedan "House Dance Project" från New York/Tokyo och Bill Shannon som trots sin sjukdom som gör att han har kryckor blivit internationellt känd för sin akrobatiska dans.

De 121 föreställningarna som kommer att kunna ses i Göteborg i helgen innehåller en stor rikedom av stilar och nationaliteter. Missa inte detta tillfälle.

Annons

Rekommenderade artiklar

Filmfestivalen riktar blicken mot Turkiet

Det är drygt två veckor kvar till festivalstarten. Inne på filmfestivalens kontor är det bråda dagar. Årets temaland är Turkiet, ett land som är intressant både samtidspolitiskt och för sin högklassiska filmproduktion.

Göteborgs Fria

Mundo Livre S/A hjärta Sverige

Iklädd kängor, blommig kavaj och flaskbottenglasögon sjunger Fred Zeroquatro från Pusterviks lilla scen i Göteborg en tisdagskväll. Bandet Mundo Livre S/A är en känd brasiliansk grupp i genren mangue beat, som karaktäriseras av revolutionära texter och en mix av musikstilar. Latinamerikagrupperna har tagit med dem till Sverige för turnén Rent mjöl, till stöd för Latinamerikagrupperna (före detta UBV) och MST, de jordlösa lantarbetarnas rörelse i Brasilien.

Fria Tidningen

Upp till kamp i slummen

Invånare från sex olika slumområden besökte Stockholm förra helgen för att lära svenskar om konsten att organisera sig, trots ett liv i yttersta fattigdom.

Fria Tidningen

”Världen behöver glad musik”

Dominikanska Republikens stolthet nummer ett, Juan Luis Guerra, gästade i veckan Sverige för första gången. Inför konserten på Globen talade han om Dylan, Mc Cartney och kärleken till gud.

Fria Tidningen

Många höjdpunkter på Way out west

Kenge Kenge från Kenya öppnade festivalen med sina respektlösa leenden. De är årets enda ”riktiga” världsmusikband - 8 hårt svängande killar i svarta kostymer med Kenyas vackra flaggsköld på och två mulliga dansartjejer med många olika outfits med temat magtröja och korta kjolar.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu