Israel ignorerar återigen FN och folkrätten | Fria.Nu
Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Israel ignorerar återigen FN och folkrätten

I början av veckan möttes jag av bilden på den kidnappade israeliska soldaten i varje tidning jag slog upp. Han har ett namn, oroliga föräldrar och egenskaper - han är en glad och hjälpsam kille, alltid positiv, berättar vännerna, och han är jättebra på matematik. Där var också bilder av palestinier med fotografier i händerna - man såg inte riktigt vad det var på bilderna, men det stod att det var personer som sitter i israeliska fängelser. De har inga namn, inga egenskaper eller färdigheter - utan utgör snarare ett kollektiv.

Det är klart, det skulle inte gå att skriva en historia och göra förstanyhet av varje palestinier som fängslas - eller kidnappas kanske man ska säga, om människor som förs bort utan att veta varför och utan rätt till försvar - dödas eller skadas. De är för många och jag tror att människor har svårt att verkligen ta till sig den situation som råder för palestinierna, det blir för mycket att sätta ansikten och människor bakom den statistik som oftast blir små notiser. Och hur det än beskrivs, är verkligheten än jävligare. Och orättvisan så smärtsam.
Jag hoppas att Gilad Shilad är vid liv och att han mår bra. Trots att jag hatar den israeliska militären och har stirrat in i många soldaters nonchalanta blickar och hånfulla leenden hoppas jag att han inte lider. (Jag har också sett rädda, förvirrade och olyckliga blickar.) Jag hoppas att han, när tidningen kommer ut på lördag, redan har släppts och att han aldrig sätter sin fot på ockuperad mark mer.
Men jag hoppas framför allt att denna händelse sätter ljus på de absurda styrkeförhållanden som råder mellan militärmakten Israel och det ockuperade Palestina. Israel har bedrivit krig på palestinskt område år ut och år in, men de har lidit få militära förluster.
En bortförd soldat och Israel väljer att göra livet till en mardröm för över en miljon människor som redan lever under fruktansvärt svåra förhållanden. Kulmen av styrkedemonstrationen kom när Israel kidnappade en tredjedel av den demokratiskt valda palestinska regeringen. Israel ignorerar återigen totalt FN och folkrätten.
Israels premiärminister har nu inlett vad han kallar en 'storskalig offensiv' genom att bomba sönder infrastruktur och sticka myndighetsbyggnader i brand. Mot bakgrunden att de har flygbombat Gaza regelbundet i flera veckors tid och dödat många, varav flera barn under tio år, undrar man hur denna 'storskaliga offensiv' ska utvecklas. Sedan i slutet av mars har israeliska flygvapnet släppt 6 000 bomber och 80 missiler över Gaza, som är ett av världens mest tätbefolkade områden. Och för att tona ner kritiken har Israel börjat be om ursäkt för de civila offren, framför allt barn, som dödats - det har blivit många ursäkter.
Ett ljus i mörkret är ändå de tendenser till nationell samling som vi nu ser i Palestina. Kan Fatah och Hamas sluta bråka med varandra och tillsammans med andra politiska partier tydligt formulera kraven på en palestinsk stat enligt 1967 års gränser, ökar chansen att omvärlden ändrar fokus från palestinsk inrikespolitik till den israeliska ockupationen. Då ökar hoppet för ett initiativ till den fredskonferens som många palestinier i dag vädjar om. Även om varje bomb som nu fälls över befolkningen i Gaza smular sönder hoppet om en rättvis fred.

ANNONS

© 2022 Fria.Nu