Fria.Nu

Kvinnor värst drabbade av cyklonen Nargis

Nästan tre månader har gått sedan cyklonen Nargis slog till mot Irrawaddy-deltat i Burma. En ny rapport visar att majoriteten av dem som dog i det drabbade området var kvinnor. Över 60 procent av katastrofens offren var kvinnor, och i vissa av de svårast drabbade byarna dog dubbelt så många kvinnor som män.

Detta visar en utvärdering från PONJA, Post-Nargis Joint Assessment, ett trepartssamarbete bestående av företrädare från Burmas militärregim, FN och den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean.

Asean har tagit ledningen för detta initiativ med syftet att skapa bäst möjligheter att hjälpa de drabbade eftersom Burmas regim var tveksam till att ta emot katastrofbistånd från omvärlden, exempelvis utländska hjälparbetare, och biståndsgivare inte vill skänka pengar till en förtryckande och korrupt regim utan god kontroll.

I vissa hårt drabbade byar dog dubbelt så många vuxna kvinnor som män och samma mönster gäller bland barn – fler flickor än pojkar omkom i katastrofen, enligt den 187 sidor tjocka rapporten som släpptes förra veckan.

I PONJA-rapporten håller man sig till de officiella dödssiffror som tillkännagavs veckorna efter att cyklonen Nagris slog till den 3 maj. I rapporten skriver man att den officiella dödssiffran är 84 537 döda, 53 836 saknade och 19 359 skadade. Totalt uppges 2,4 miljoner burmeser vara negativt påverkade i den berörda regionen.

Enligt andra uppskattningar är antalet döda och drabbade mycket högre: upp till 300 000 människor misstänks ha omkommit och nära 5,5 miljoner ha skadats.

– Vi är fortfarande inne i återhämtningsfasen. Cyklonen Nagris var en av de mest fruktansvärda naturkatastroferna som någonsin har drabbat Sydostasien efter tsunami 2004, sade Surin Pitsuwan, Aseans generalsekreterare då rapporten lanserades.

– Den skada cyklonen gjorde var enorm och den kommer att få långvariga konsekvenser, sade Dan Baker, FN: s samordnare för humanitära projekt I Burma, som har representerat FN i gruppen som skrivit rapporten.

– Exempelvis förstördes eller skadades nästan 75 procent av alla sjukvårdsfaciliteter i regionen, sade Baker.

Rapporten avslöjar också cyklonens höga ekonomiska pris för regionen. Cyklonen slog till just när lantbrukarna i deltat höll på att ta in en av årets skördar och den förstörde flera rislager. Omkring en miljon tunnland jordbruksmark översvämmades med saltvatten. Under katastrofen förstördes också utsäde och verktyg som invånarna skulle ha behövt för årets främsta planteringssäsong, i juni-juli, vilket gör att matbristen kommer att bli långvarig.

Skadorna på bebyggelsen i området var också mycket svår. Totalt skadades cirka 800 000 hus varav omkring 450 000 förstördes helt.

Enligt rapporten är det viktigt för den nära framtiden att säkra de cirka 1,4 miljoner boendes i den värst drabbade regionens behov av rent dricksvatten och avlopp.

Området runt landets förra huvudstad Rangoon som också skadades svårt av cyklonen är också i stort behov av återuppbyggnad, enligt rapporten. Cirka fyra miljoner människor i den regionen drabbades, över 400 000 hus skadades liksom många fabriker, lantbruk och företag.

PONJA-rapporten togs emot med skepsis från flera håll på grund av den burmesiska militärregimens involvering.

– Eftersom utredningsteamet hade med sig representanter från den burmesiska juntan så måste vi vara skeptiska. Vi måste sluta acceptera officiella uppgifter, sade Jody Williams, grundare av och ledare för International Campaign to Ban Landmines, ICBL, som tilldelades Nobels fredspris 1997, under en presskonferens i Bangkok.

Men de som arbetat fram rapporten säger att de har kunnat arbeta utan restriktioner från juntan.

– Vi mobiliserade 350 människor som utförde utvärderingen. De fick fullt tillträde, sade Puji Pujiono, katastrofutvärderare vid FN: s utvecklingsprogram UNDP. Men han lade till att det politiska klimatet i Burma är utmanande.

– Den politiska situationen i Myanmar gör alla val vi gör mycket svåra, sade Pujiono.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Burmas diktatur demonteras

Burmas president Thein Sein kan vara på väg att demontera den militärdiktatur som styrt landet i ett halvt sekel – utan att ett enda skott avlossas.

Fria Tidningen

Uppstickarländer utmanar de rika

Ledare för de fem Brics-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – har siktet inställt på att hävda utvecklingsländers ekonomiska intressen kommande WTO-förhandlingar.

Fria Tidningen

Indonesiens erfarenheter kan hjälpa Egypten

När Egypten inleder arbetet med att ersätta Hosni Mubaraks auktoritära regim med ett mer demokratiskt styrelseskick kanske landets framtidsplanerare borde vända blickarna mot Indonesien, som håller på att återhämta sig efter att ha skakat av sig sin diktatur.

Fria Tidningen

Vietnam: Regeringen ökar censuren på internet

Blockering av Facebook och stängning av webbplatser och bloggar. Kraftiga begränsningar av yttrandefriheten på internet infördes i Vietnam i samband med att det styrande kommunistpartiet på onsdagen inledde sin partikongress.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu