Göteborgs Fria

Slottsskogen invaderas av rockstjärnor

Nu är det dags för Sveriges trevligaste stadsparksfestival utan camping för andra året. Way Out West går av stapeln i Slottsskogen i Göteborg den 7-9 augusti.

Förutom scenerna mellan träden finns också 12 klubbspelningsställen varav det mest oväntade är Annedalskyrkan och dessutom 10 samarbetande klubbar i stan. Förväntningarna är högt ställda eftersom förra årets festival bjöd på stora namn som Manu Chao förutom alla lysande små grupper som valts med omsorg. Men i år fattas de riktigt stora kioskvältarna. De största namnen i år är The Flaming Lips, Grinderman och Neil Young vilket känns lite gubbigt alltihopa även om det är legendariska artister. Svenska storheter inkluderar Håkan Hellström, José Gonzaléz och Lykke Li. Men vid närmare granskning av line-upen hittar jag ändå några riktigt lovande akter. Amerikanska The National glänser med lågmäld rock med inslag av alt-country. N.E.R.D, som är Pharrell Williams tillsammans med Chad Hugo och Shay Haley, gör väldigt smart producerad hip-hop även om texter som ”her ass is a spaceship” kanske lämnar mer att önska som innehåll. Men huvudsaken är ju att det svänger.

Portugisiska Buraka Som Sistema är en fantastisk representant för den hårda klubbmusik som den portugisktalande världen gör just nu. I stil med funk prohibido i Brasilien men rikare i ljudbilden och mer dansant. Kudoro som musikstilen kallas kommer ursprungligen från Angola och betyder hård röv. Om man gillar dancehall är det svårt att motstå att skaka rumpa till detta.

Det finns inget som kan mäta sig med alternativa kungarna från Island Sigur Rós, deras egensinniga ljudlandskap får mig att sväva. Och de har inte gett ut något nytt material på fyra år så det blir underbart att få stifta bekantskap med dem igen.

Liksom förra årets Regina Spector finns en kvinnlig amerikansk sångerska med enorm pondus och starkt uttryck. I år heter hon Joan As Police Woman och hon har jobbat med många av den amerikanska världens mest lågmälda. Sitt första soloprojekt till exempel skapade hon tillsammans med Jeff Buckleys band Black Beetle. Hon har också varit förband till Rufus Wainwright och arbetat med artister som Scissor Sisters, Lou Reed, Nick Cave, Dave Gahan, Sparklehorse och Sheryl Crow.

Missa inte heller göteborgarna Ikons som med sin kraftfulla atmosfäriska rock lär fylla ut den klubb där de kommer att spela. Årets festival är i skrivande stund väldigt nordamerikansk med 24 av 64 artister från landet där borta på andra sidan atlanten. Det kan verka logiskt eftersom det finns så mycket ny och lysande musik där borta men samtidigt känns det lite mindre nyskapande med tanke på att det finns mer än bara västerländsk musik att boka till Göteborgs mesta festival. I vilket fall som helst tror jag på denna vackert välordnade festival med stämning som räcker och blir över för alla festivaler jag någonsin varit på.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Filmfestivalen riktar blicken mot Turkiet

Det är drygt två veckor kvar till festivalstarten. Inne på filmfestivalens kontor är det bråda dagar. Årets temaland är Turkiet, ett land som är intressant både samtidspolitiskt och för sin högklassiska filmproduktion.

Göteborgs Fria

Mundo Livre S/A hjärta Sverige

Iklädd kängor, blommig kavaj och flaskbottenglasögon sjunger Fred Zeroquatro från Pusterviks lilla scen i Göteborg en tisdagskväll. Bandet Mundo Livre S/A är en känd brasiliansk grupp i genren mangue beat, som karaktäriseras av revolutionära texter och en mix av musikstilar. Latinamerikagrupperna har tagit med dem till Sverige för turnén Rent mjöl, till stöd för Latinamerikagrupperna (före detta UBV) och MST, de jordlösa lantarbetarnas rörelse i Brasilien.

Fria Tidningen

Upp till kamp i slummen

Invånare från sex olika slumområden besökte Stockholm förra helgen för att lära svenskar om konsten att organisera sig, trots ett liv i yttersta fattigdom.

Fria Tidningen

”Världen behöver glad musik”

Dominikanska Republikens stolthet nummer ett, Juan Luis Guerra, gästade i veckan Sverige för första gången. Inför konserten på Globen talade han om Dylan, Mc Cartney och kärleken till gud.

Fria Tidningen

Dans och teater intar Göteborgs scener

Till och med den 24 augusti finns chansen att ta del av en rad internationella och nationella dans- och teaterkonstverk i Göteborg. För åttonde gången är det dags för Göteborgs Dans & Teater Festival.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu