Affärsmässigt public service föreslås | Fria.Nu
Fria.Nu

Affärsmässigt public service föreslås

I måndags överlämnade public service-utredaren Rose-Marie Frebran (kd) sitt betänkande Kontinuitet och förändring till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Det är viktigt att public service är oberoende och fortsätter att erbjuda både breda och smala program av hög kvalitet, konstaterar utredaren och understryker att hon därmed inte skiljer sig från hur uppdraget tolkas i dag.

Nyheter är däremot förslagen att tv-avgiften ska byta namn till public service-avgift och att kravet på att 55 procent av allmänproduktionen för SR och SVT ska göras utanför Stockholm försvinner.

Frebran föreslår också att public service-bolagen ska momsbeläggas så att de kan bli mer affärsmässiga. Det innebär att staten i framtiden kommer att behöva kompensera bolagen för momsförluster. Miljöpartiet, vänsterpartiet och socialdemokraterna vänder sig emot förslaget med hänvisning till risk för ökad politisk styrning.

– För oss är finansieringen av public service inte en teknisk utan en ideologisk fråga. Det ska inte ens finnas en misstanke om att politiker genom ekonomiska påtryckningar har påverkat det som sänds via vår gemensamma radio och tv. Politikernas enda styrinstrument ska vara sändningstillståndet, säger partierna i ett gemensamt uttalande.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu