Latinamerikanska länder fimpar | Fria.Nu
Fria.Nu

Latinamerikanska länder fimpar

Colombia och Bolivia har nyligen infört hårdare regler för rökare. De sällar sig till en allt större skara latinamerikanska länder som bekämpar tobaken.

– Vi vill skydda de 39 miljoner colombianer som inte röker. Det här handlar om folkhälsa och om att sätta samhällets intressen före individens intressen, sade den colombianske viceministern för socialt skydd, Carlos Cuervo, under en presskonferens.

Den 1 juni trädde förbudet mot rökning på offentlig plats i kraft i Colombia. Restauranger och krogar som bryter mot den nya lagen riskerar böter och till och med att stängas.

Även Bolivia har infört nya regler för att minska rökandet. Tobaksreklam får inte längre förekomma i medierna och cigaretter får inte säljas löst. Det är vanligt att bolivianska ungdomar köper 2–3 cigaretter åt gången. För att minska ”nallandet” får numera bara paket med minst tio cigaretter säljas. Myndigheterna tvingar även de offentliganställda att vara goda föredömen genom att förbjuda dem att röka på sina arbetsplatser.

Listan över länder som fimpar blir allt längre i Latinamerika. I Argentinas huvudstad Buenos Aires är rökning förbjuden på restauranger och krogar som är mindre än 100 kvadratmeter. På större inrättningar tillåts rökavdelningar om de har separat ventilation. I väntan på en nationell tobakslagstiftning har flera av Argentinas större städer infört liknande förbud.

I augusti 2006 skärpte Chile sin tobakslag och införde regler som påminner om åtgärderna i Buenos Aires. Landets hälsodepartement har dessutom rätt att använda en del av cigarettpaketen till att informera om farorna med rökning. Den cancersjuke man, hämtad från verkliga livet, som nu pryder cigarettpaketen har blivit rikskändis i Chile.

Allra först ut var Uruguay. Presidenten Tabaré Vázquez är cancerläkare och fortsätter att utöva sitt yrke en dag i veckan. Den 1 mars 2006 firade Vázquez sin ettårsdag vid makten genom att förklara Uruguay för ”rökfritt territorium”. Samma år belönades han av Världshälsoorganisationen för sitt engagemang i kampen mot tobaken.

Latinamerika närmar sig så sakteliga Europa i försöken att minska rökandet. Länge har tobakens skador betraktats som ett mindre viktigt problem på kontinenten vid sidan om fattigdom, undernäring och brottslighet. Men i takt med att samhällena utvecklas och att de negativa effekterna av rökning blir allt mer kända sätts problemet på dagordningen.

Ytterligare en förklaring till rökförbuden är att tobaken belastar kontinentens skrala sjukvårdsbudgetar. Till exempel använder Mexiko drygt 2,5–3 miljarder dollar varje år på att bota sjukdomar som har orsakats av rökning. Det är ungefär dubbelt så mycket som staten får in från tobaksskatten. Samtidigt lever drygt hälften av Mexikos hundra miljoner invånare i fattigdom.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu