Politisk punkfestival i Munkedal | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Politisk punkfestival i Munkedal

Nästa helg arrangeras en punkfestival i Munkedal. Band som brittiska The Varukers och svenska Dia Psalma spelar gratis. Målet är att samla in pengar för att hjälpa gömda flyktingar.

Ida-Karin Sandgren och systern Hilda är två av ungefär 30 personer som arbetar ideellt med festivalen.

– Ingen får lön och ingen artist får något gage. Det har gått att få det så utan motvilja, säger Hilda Sandgren.

All vinst från festivalen går till nätverket Ingen Människa Är Illegal. Nätverket arbetar med opinionsbildning i flyktingfrågor, samt ger ett direkt stöd till människor som söker uppehållstillstånd i Sverige eller gått under jorden för att inte bli avvisade. Punk Illegals konserter står för större delen av nätverkets inkomster.

Punk Illegal Fest 3, som festivalen heter, hålls i Folkets Park i Munkedal, nordväst om Uddevalla.

– Det är verkligen jättefint. En väldigt naturskön idyll. Det kommer att bli jättehärlig stämning, säger Ida-Karin Sandgren.

Under två dagar spelar 25 band från Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien och USA.

– Det är väldigt många bra band. Beyond Pink och Oi Polloi ska bli roligast att se, säger Hilda Sandgren.

Förutom att alla intäkter går till politisk verksamhet vill arrangörerna även att festivalbesökarna ska vara engagerade. Det kommer bland annat att informeras om situationen för papperslösa invandrare i Sverige.

– Det är en politisk festival, och vi vill påminna varandra om det, säger Ida-Karin.

Punk Illegal styrs demokratiskt och alla får engagera sig i den mån de vill och kan. För att få lite ordning har man gjort ett schema där det står vem som ska göra vad, så att det inte blir en hönsgård av det, berättar Hilda.

Förutom musik och politik innebär festivaler givetvis också en hel del festande.

– Men vi har försökt att få in annat så att det inte blir så hysteriskt mycket. Det ska finnas sysselsättning hela tiden, säger Hilda.

Skånska Moderat Likvidation har för övrigt tillfrågats om att spela på festivalen men kommer istället att spela på West Coast Riot i Göteborg, dagen innan.

– De bytte till den kommersiella sidan. De har skrivit kontrakt på att de inte får spela någon annanstans under sommaren. De ska inte kalla sig punkare och välja att stödja ett stort multinationellt företag framför den här festivalen, säger Hilda.

Stefan Elfgren, som spelar trummor i Moderat Likvidation, säger att det helt enkelt handlar om att de är bundna av kontraktets utformning.

– Vi hade inte koll på att de ville att det skulle vara en exklusiv spelning.

Elfgren säger att de mycket väl kan tänkas spela gratis för ett politiskt ändamål i framtiden.

– Till rätt syfte hade vi kunnat göra det.

Musik, politik och fest. Ida-Karin Sandgren och sytern Hilda är med och arrangerar punkfestivalen i Munkedal.

Foto: AnnaCarin Isaksson

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Truckstop har öppet hus på Hisingen

Rockklubben Truckstop Alaska har i vår nystartat på Hisingen. Medlemmarna har på egen hand byggt om en industrilokal till konsertlokal. Det som återstår är att få ett godkännande från kommunen. ”Vi vill göra allt enligt paragraferna och vara lagliga. Vi försöker verkligen, säger Melinda Constanzo, en av de aktiva i föreningen.”

Göteborgs Fria

Punk till stöd för gömda flyktingar

Det är dags för Punk Illegal Festival – detta trots att förra årets festival inte uppfyllde syftet att samla in pengar till gömda flyktingar och gick back med 20 000 kronor.

Göteborgs Fria

Artister vägrar vara valpropaganda

Artister i Storbritannien protesterar nu mot att förknippas med rasistpartiet British National Party som säljer deras musik. I Sverige har bland andra Ulf Lundell protesterat mot att Sverigedemokraterna i olika sammanhang har använt hans musik.

Fria Tidningen

Inget tjafs i Rasslebygden

I slutet av maj blir det punk för hela slanten när Rassle punkrockfestival i Emmaboda hålls för tredje gången. En av de 19 grupperna som uppträder är Körsbärsfettera från Borås.

Filmprojekt uppmärksammar dubbelt utsatta kvinnor

Angelika märker hur mannen hon lever med förändras. Han misshandlar henne och kontrollerar allt hon gör. Så börjar Dubbelt utsatt. En novellfilm om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.

Göteborgs Fria

© 2022 Fria.Nu