Göteborgs Fria

Nytt hopp för sudaneserna

I nitton dagar hungerstrejkade
de på Gustaf Adolfs torg. De blev hotade och kissade på av högerextremister, men också stöttade av människor som värnar deras intresse. Stödgruppen för de hungerstrejkande sudaneserna sätter nu press på Migrationsverket och anser att deras okunskap om Sudan är förfärande.

'När det gäller läget i Sudan har Migrationsverket visat en förfärande okunnighet. Vid påpekandet av detta har Migrationsverket dessutom visat upp en lika förfärande arrogans och vägrat uppdatera sina kunskaper.' Detta står att läsa i det kravbrev som skickades till Migrationsverket i slutet av veckan. Kravbrevet föregicks av den namnlista som överlämnades till Migrationsverket i Sagåsen Kållered under en manifestation i slutet av förra veckan som innehöll 7 329 namnunderskrifter.

En av de hungerstrejkande männen har redan blivit avvisad och lever nu gömd. De andra sju väntar, under rådande omständigheter på ett förmodat negativt beslut. Hungerstrejken är tillfälligt avslutad av hälsoskäl, men kommer tas upp igen om man inte får gehör för sina krav. Nätverket kring männen är starkt.

- Det känns otroligt att så många engagerar sig, säger Kahlid Adam, en av de hungerstrejkande männen som nu fått läkarhjälp via Rosengrenska stiftelsen. Vi känner oss mycket tryggare när vi vet att det finns fler som tror på oss när vi säger att vi med all säkerhet kommer torteras och dödas om vi återvänder till Sudan, säger han.

Protestlistan mottogs av enhetschef Leif Andersson, som nu lovat att de sudanesiska männen ska få ett nytt möte inom ett par veckor.

- Vårt främsta krav nu är att få Migrationsverket att placera dem under den nya asyllagen. Som det är nu går de under den tillfälliga asyllagen och då är utsikterna dåliga för att de ska få stanna. Med den nya lagen i ryggen är de berättigade juridiskt ombud och rättegång, då har vi stor chans att lyckas, menar Teysir Subhi, talesman för stödgruppen och styrelseledamot i Rädda Barnen i Göteborg. En positiv grej är i alla fall att de erkänt att de inte kan något om Sudan. Det ser vi som en öppning för konstruktiva samtal, fortsätter hon.

Kahlid Adam, som GFT skrivit om i tidigare artiklar, har varit i Sverige i två och ett halvt år. Han flydde från Sudan efter att ha utsatts för tortyr i samband med att han fängslades efter att ha ifrågasatt regimens hantering av det som skedde i hans hemprovins Darfur.

Både FN och FN:s flyktingkommissariat, UNCHR, rekommenderar att flyktingar från Sudan inte ska skickas tillbaka till sitt hemland. Men Migrationsverket väljer i många fall att inte låta sudaneser stanna i Sverige. Motiveringen är att de ser till varje enskilt fall och att FN:s rekommendationer bara är just rekommendationer.

- Detta är inget annat är djupt respektlöst, tycker Teysir Subhi.

- Vi kan inte konkret ha åsikter i enskilda fall, men det är ett faktum att det finns rapporter om tortyr och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Sudan och då i synnerhet i Darfur menar Madelaine Seidlitz, flyktinghandläggare på Amnesty Sverige.

'Människorättsförsvarare, journalister och politiska motståndare fortsatte att utsättas för trakasserier, överfall och olagligt frihetsberövande för att de påtalat kränkningar av de mänskliga rättigheterna eller kritiserat sina regeringar. /.../ På internationell eller regional nivå vidtogs begränsade åtgärder för att avskaffa straffriheten. I januari rapporterade en undersökningskommission från FN att krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten hade begåtts i Darfur, och att Sudans rättssystem varken kunde eller ville ta itu med situationen', står det att läsa i Amnestys årsrapport för 2005 som kom ut för ett par veckor sedan.

- Sudan har dessutom över två miljoner internflyktingar så man kan ju ifrågasätta rimligheten i att öka på det antalet ytterligare, menar Seidlitz.

På frågan hur han själv och de andra männen mår nu svarar Khalid Adam:

- Vi är livrädda för att bli skickade tillbaka till en säker död i Sudan. Vi vill inte bråka utan bara leva ett lugnt liv.

GFT har utan framgång sökt Migrationsverket och Leif Andersson för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu