Tjejer ska inte flöjta runt | Fria.Nu
Fria.Nu

Tjejer ska inte flöjta runt

Vaccin mot cancer, det låter nästan för bra för att vara sant. Men sedan något år tillbaka finns vaccin mot det virus som orsakar livmoderhalscancer. Så småningom kanske vi således slipper de förnedrande cellprovstagningarna hos barnmorskor som är noggranna med att tala om att risken för livmoderhalscancer ökar med antalet sexpartners. Och det är väl sant. En barnmorska tillade en gång barskt att nunnor aldrig drabbas. Nunna eller cancerpatient. Nu slipper vi välja!

När man tänker närmare på saken är det en smärre sexuell revolution à la p-piller vi står på tröskeln till. P-piller som till nästan hundra procent reducerade risken för graviditet gjorde sex betydligt mer ångestfritt och okomplicerat, hävdar kvinnorna som var med. Moralens väktare varnade för moraliskt förfall och gränslös lössläppthet. Det är runt 40 år sedan. Men väktarna lever kvar och fortsätter sina vaktrundor.

”Det är viktigt att tjejerna inte flöjtar runt”, slår Charlotta Lindén, som arbetar på Centrumkliniken i Stockholm som ger vaccinet, fast i gratistidningen Mitt i Vasastan. ”Men man vill ju göra vad man kan för sina barn”, tillägger hon barmhärtigt.

Och visst, även med p-pillerkartan i ena handen och vaccinet i den andra, så har vi fortfarande kvar det kanske värsta: hiv. Men säg det då, Charlotta.

Klart barnen som du vill göra vad du kan för ska flöjta runt. Ut i sommarvärmen och flöjta på bara! Men gör det nyktra, en ny studie från förra året visar att kvinnor som dricker ett eller två små glas alkohol om dagen löper 32 procents högre risk att utveckla bröstcancer. Tre eller fler glas ökar risken med över 50 procent. Tumregeln är som vanligt: allt roligt är farligt. Men alla vill ha kul. Folkhälsoarbetets dilemma i ett nötskal.

Utöver moralpredikningar finns det tyvärr två till, större problem, med vaccinet mot livmoderhalscancer. För det första ingår vaccinet inte i vaccinationsprogrammet, och får därför bekostas av patienterna själva. För flickor mellan 13 och 17 får kostnaden åtminstone räknas in i högkostnadsskyddet för läkemedel. Vad det kostar? 1 500–1 800 per dos, och det behövs tre doser. Det är inte svårt att lista ut att cancer eller inte mycket väl kan komma att bero på samhällsklass.

Att högkostnadsskyddet bara gäller upp till 17 års ålder är en annan lustig detalj. Vad händer sen? Giftermål och livslång trohet till en lika trogen man månne?

För det andra finns ett märkligt fokus på just flickor. Varför inte vaccinera pojkarna? Resultatet blir detsamma. Men kvinnors kön, sexualitet och fortplantning är som vanligt våra egna ”problem”.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hetsen mot de sjukskrivna

I genomsnitt är varje arbetsför svensk sjukskriven sex veckor om året. Tänk om folk slutade vara sjukskrivna, då skulle vi alla få sex veckors mer semester! Det påstår åtminstone Monika Engblom, läkare och forskare vid Karolinska Institutet. Därför ska läkare sluta sjukskriva folk så mycket, anser hon. Man skulle kanske kunna tycka att det vore mer i linje med läkarens uppdrag att arbeta för att människors hälsa förbättras, så att sjukskrivningarna minskar. I ställer krymper man ner vad som definieras som sjukt. Antalet sjukskrivna får heta ohälsotalet, en riktig tankevurpa. Världshälsoorganisationens, WHO, definition av hälsa är ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte blott frånvaro av sjukdom och handikapp”. Om vi håller med om att definitionen är giltig, är motsatsen till hälsa, alltså ohälsan, betydligt mycket större än antalet sjukskrivna.

Fria Tidningen

Krönika: Det fina i naturliga benbrott

Benbrott är en konsekvens av skidåkningen, vilken är en självvald situation för individen och inte sjukvårdens ansvar, säger en överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Kroppen som vara

Det låter plopp, plopp, plopp varje steg jag går. Har din arbetsgivare också hakat på trenden? Stegräknaren, arbetarhälsans bästa vän. Det ska promeneras nu för tiden. Med eller utan stav, men knata, knata varje gata är vår melodi. Det kanske skulle kunna vara kul. Jag roade mig till en början en hel del med den lilla svarta dosan. Hur många steg kostar en demonstration mot rasism? Åh, 7 500. Ta med dramaten till lågprisaffären och storhandla? Hm, 4 500. Samma som en dag på jobbet. Ta med ungarna på parkfest, då sitter man väl mest på en filt? 16 000 steg och en stukad fot efter misslyckad fotbollsdribbling mot tvååringen. Stukad fot ger under 1 000 steg dagen därpå.

© 2021 Fria.Nu