"Alla föräldrar borde ha demonstrerat på tingsrättens trappa" | Fria.Nu

Fördjupning


Caspar Behrendt
  • Brinnande utemöbler på Avenyn har blivit sinnebilden för kravallerna under EU-toppmötet sommaren 2001.
Fria.Nu

"Alla föräldrar borde ha demonstrerat på tingsrättens trappa"

Annkatrin Meyerson följde flera av de rättegångar som hölls efter kravallerna och trodde inte sina ögon. Sedan började hon läsa juridik och såg att det fanns problem i hela rättsväsendet.

- Det som var så chockerande var ju att domstolen litade helt på polisen. Jag hade ingen erfarenhet från rättegångar men jag såg tidigt att det pågick ett spel som inte var bra. Det finns inga oberoende parter i en rättegång för advokaterna är beroende av domstolen för att få jobb, domarna lyssnar på åklagarna och åklagarna sitter i knät på polisen, säger hon.

Annkatrin Meyerson har en son som var 17 år vid tiden för EU-toppmötet. Han deltog på ett fredligt sätt i protesterna, men blev förbannad på hur polisen betedde sig. Vid ett tillfälle råkade han befinna sig i en grupp som ringades in av polisen och bussades till Kviberg, och på fredagen deltog han i mötet på Järntorget som också inringades av polisen. Sedan hade han förvandlats från en glad hippie till en riktigt arg anarkist, säger Meyerson.

Efter EU-toppmötet hölls många små demonstrationer mot bland annat polisvåld. Där träffade Meyerson mammor till barn som hade blivit gripna och hon gick med i ett föräldranätverk trots att hennes egen son inte hade gripits. Det var efter det hon började intressera sig för hur rättegångarna gick till.

- Jag minns särskilt en kille som blev dömd för att ha spottat på en polis. Då var det två poliser som vittnade som kom ihåg precis samma sak och hade glömt precis samma sak. Det är ju pinsamt. Det är inget bevis för att de ljuger men det är ju ett helt värdelöst vittnesmål skulle jag tycka. Men domaren tyckte att det var solklart, säger hon.

Det var många familjer som mådde dåligt under rättegångarna, men det var ändå inte så många som ville ha kontakt med föräldranätverket. De flesta såg det som en privatsak.

- Det var synd, för egentligen borde ju alla föräldrar ha stått på tingsrättens trappa och demonstrerat mot de här förfärliga rättegångarna, säger Meyerson.

För tre år sedan började hon utbilda sig till jurist. Sedan dess har hon fått mycket av det hon tyckte var sjukt bekräftat. Som att polisernas vittnesmål väger mycket tyngre än andra människors. En polis som föreläste på utbildningen en gång berättade att Sverige är ett av de demokratiska länder där polisen har störst makt. I många andra länder finns till exempel en rannsakningsdomare som sköter förhören med de misstänkta. Här gör polisen nästan allt, och åklagaren bara en liten bit.

- Jag gick fram till honom efteråt och frågade vad han tyckte om det. 'Ja, det gäller ju att man litar på aktörerna', sa han bara. Egentligen skulle man ju kunna tillsätta en utredning som nagelfar varenda utredning efter kravallerna för det var inte bara i Maarten Bloks fall (se artikeln här intill) som det fanns konstigheter, säger Meyerson.

När Justitiekanslern i våras gick ut och sa att det finns ett problem med att poliser ljuger höll Meyerson på att trilla av stolen.

- Jag tror att mycket av detta bottnar i kravalldomarna. Jag tror att många vet hur rättegångarna har gått till men de vågar inte ta i det för då rämnar hela skiten. De vill rätta till de här problemen men de hänvisar till andra domar när de talar om det, säger Meyerson.

Hon anser att det fortfarande finns ett behov av en grundlig genomgång av allt som hände. Den statliga Göteborgskommittén utredde till exempel inte händelserna vid Vasaplatsen, där polisen skottskadade två personer.

Fakta: 

Se vidare "Det är de mjuka frågorna som måste lyftas fram"

Annons

Rekommenderade artiklar

'Det är de mjuka frågorna som måste lyftas fram'

Han var insatschef under Bushs besök och EU-toppmötet. Han övertog befälet över insatsen på Avenyn när det började brinna och hade sedan ansvaret hela kvällen. Nu har han fått polisen att lägga ifrån sig sköldarna.

Anmälda poliser förhördes aldrig

Efter en uppmärksammad kravallrättegång anmäldes två poliser för att ha ljugit i domstolen. En internutredning inleddes - men fallet lades ner utan att poliserna ens hade förhörts.

© 2020 Fria.Nu