Trakasserier mot de hungerstrejkande sudaneserna | Fria.Nu
  • Kristofer Lundberg och Teysir Subhi från stödgruppen pratar inför de som samlades på Gustaf Adols Torg i dag
Göteborgs Fria

Trakasserier mot de hungerstrejkande sudaneserna

I 17 dagar har de nu varit utan mat. En har blivit avvisad och strejkar gömd. Natten till i dag blev de trakasserade av en grupp män som kastade griskkött på dem och kissade på deras tält. Nu är de inte bara rädda för våld i sitt hemland.
- Vi har hela tiden varit skräckslagna för att bli avvisade till en säker död i Sudan, nu är vi även rädda för att bli dödade här. Kan vi inte bara få leva ett lugnt och tryggt liv, undrar Khalid Adam.

- Det hela var fruktansvärt. Både då och nu är vi livrädda menar Khalid Adam som GFT skrivit om tidigare i samband med strejken mot Migrationsverkets förhållningssätt mot flyktingar från Sudan.

Sent på måndagskvällen började ett antal bilar med uppskattningsvis 30 personer cirkulera runt det tält som de sudanesiska flyktingarna bor i under sin hungerstrejk för att få stanna i Sverige. Efter ett tag steg några ur bilarna, började kasta rått fläskkött på de hungerstrjkande männen och kissade på deras tält. Attacken föregicks av ett antal hotbrev riktade mot de strejkande männen med budskap som "Niggers go home" och "We will be back". Och det är just det sista som oroar männen och de i nätverket runt omkring dem.

- Vi tror att detta är organisaerade nazister som är orädda för konsekvenserna av sitt handlande, menar Teysir Subhi som är med i stödgruppen för männen och styrelseledamot i Rädda Barnen i Göteborg. De gjorde heil Hitler hälsningar när de var här och misshandlade den privatperson, som försökte stoppa dem, blodig berättar hon.

Trots att polisen kontaktades omedelbart var de på plats först efter 20 minuter. I rapporten står det att medling skett parterna emellan och att ingen anmälan gjorts.

- Poliserna gick direkt fram och pratade med männen som då åkte. Men de sa inte ord till oss trots att det låg rått kött överallt och luktade kiss, det tycker jag är konstigt säger Khalid Adam.

- Det låter ju konstigt för medling betyder att man pratat med båda parter, säger yttre poliskomissarie Morgan Tärning som inte var med vid första tillslaget vid elvatiden men som var på platsen senare under natten.

När männen i bilarna hade åkt, åkte även polisen från platsen.

- Ja vi hade sporadisk tillsyn under natten av de bilar som patrullerade stan, menar Tärning. Vi hade gärna varit där mer men hade inga extra resurser och det var ganska rörigt på grund av alla skolavslutningar.

Av oro för Khalid och de andra männen lyckades stödgruppen bakom dem på mindre än en timma få ihop cirka 50 personer som stannade på platsen hela natten.

- Det känns otroligt att så många engagerar sig, säger Kahlid Adam. Vi känner oss mycket tryggare nu och en sten har lyfts från våra axlar. Vi är alla som är här evigt tacksamma.

Under tisdagen hölls även en manifestation som samlade närmare 500 personer.

- Vi hoppas att så många som möjligt stannar så länge som möjligt då vi har fått uppgifter om att nazistiska grupper är på väg ner hit efter sina manifestationer i Stockholm, berättar Teysir Subhi. Polisen verkar måttligt intresserade av de strejkandes säkerhet så då får vi se till att de är säkra, menar hon.

Polisen har ingen speciell bevakning av Gustaf Adolfs torg planerad för kvällen då inga nazistiska grupper ansökt om tillstånd för att få demonstrera.

- Vi har ingen speciell bevakning inplanerad för kvällen och natten då inga nazistiska grupper ansökt om tillstånd för att få demonstrera i Västra Götaland, menar Morgan Tärning.

Men detta hindrar inte Khalid Adam och de andra hungerstrejkande männen från Sudan från att vara rädda. Männen som attackerade dem i natt hade inte sökt tillstånd för att attackera dem.

Khalid Adam och de andra som hungerstrejkar väntar nu på ett förmodat negativt beslut från Migrationsverket, trots att tortyr i Sudan är vanligt och politiska fångar hålls utan rättegång. Bara de senaste åren har nära två miljoner människor tvingats fly från sina hem i Darfur, där Kahlid kommer i från.

I morgon, onsdag hålls en paneldebatt med de hungertstrejkande männen, Teysir Subhi, Nätverket Asyl, migrationsverket, miljöpartiet, vänsterpartiet,

rättvisepartiet socialisterna, socialdemokraterna, kristdemokraterna,

centerpartiet samt folkpartiet i Hammarkullens folkets hus.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu