Fria.Nu

Fler ledande politiker gripna i Bangladesh

Den militärstödda övergångsregeringen i Bangladesh fortsätter att gripa ledare för landets stora partier och anklaga dem för korruption. Utvecklingen i landet tyder inte på att demokratin snart kan komma att återupprättas.

I helgen greps Moulana Matiur Rahman Nizami, ordförande för det fundamentalistiska partiet Jamaat-i-Islam, och tidigare industriminister i den senast folkvalda regeringen i landet.

Detta innebär att ledarna för landets tre största politiska partier nu sitter gripna.

Sedan mitten av förra året sitter de före detta premiärministrarna Begum Khaleda Zia, ordförande för partiet BNP, och Sheikh Hasina Wajed, ordförande för Awamiförbundet, gripna. Båda hävdar att anklagelserna mot dem – för korruption och maktmissbruk – är politiskt motiverade.

Att de politiska ledarna sitter gripna väcker frågor om övergångsregeringens besked att man vill påbörja en diskussion med partierna om det val som enligt planerna ska hållas i december.

Politiska analytiker menar att den rådande situationen inte stärker förhoppningarna om att det ska gå att anordna ett trovärdigt val.

– Situationen är svår och det politiska tillståndet tycks vara tillbaka på ruta ett, säger Ataur Rahman, professor i statsvetenskap vid universitetet i Dhaka.

– Om läget består så finns det en risk att några av de viktigaste partierna hoppar av valet, och om det sker så blir valet inte trovärdigt.

Nizamis parti Jamaat-i-Islami var en viktig part i den BNP-ledda koalitionsregering som styrde landet mellan 2001 och 2006. Partiets företrädare menar att övergångsregeringen nu försöker skapa osäkerhet kring huruvida det kommande valet ska hållas.

BNP har redan hotat med att bojkotta valet om inte undantagstillståndet hävs, medan Awamiförbundet i veckan genomförde en nationell strejk med krav på att partiets ledare släpps fri, samt att undantagstillståndet hävs.

Övergångsregeringen ordförande Fakhruddin Ahmed meddelade nyligen i ett tv-sänt tal att man skulle inleda en dialog med landets politiska partier i syfte att återinföra demokratin.

Övergångsregeringen tog makten i landet – med stöd av den mäktiga armén – i januari förra året, och införde undantagstillstånd. Detta efter att blodiga gatustrider hade utkämpats mellan anhängare till de bittra rivalerna BNP och Awamiförbundet.

– Det är allas ert ansvar att göra denna dialog framgångsrik. Den resa vi startade den 11 januari 2007 har börjat närma sig sitt slut, sa Ahmed som tidigare var landets riksbankschef.

Övergångsregeringen har tidigare meddelat att de stora politiska partierna måste reformeras – det vill säga byta ut sina ledare – samt att val kan hållas först efter att alla korrumperade politiker ställts till svars.

Nurul Kabir, redaktör för den stora dagstidningen New Age, menar att övergångsregeringen nu troligen har lagt fram ett förslag till de politiska partierna – med ett krav på att partiernas ledare byts ut. Något som partierna motsätter sig.

– Detta kan i sin tur blockera utvecklingen mot en fredlig övergång till en demokratisk politisk ordning, säger Kabir.

Ledningen för de tre partier vars ordföranden sitter gripna har meddelat att de inte är intresserade av att föra några samtal med övergångsregeringen så länge denna situation består.

Efter att övergångsregeringen tog makten i landet inleddes en omfattande kampanj mot korruptionen som hittills har resulterat i att fler än 200 högt uppsatta politiker och företagsledare har gripits.

Internationella människorättsorganisationer har fler gånger uppmanat regeringen att häva undantagstillståndet och inleda arbetet för att återupprätta demokratin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu