Mp satsar på kollektiv trafik | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Mp satsar på kollektiv trafik

Miljöpartiets budget överensstämmer i stora drag med socialdemokraternas och vänsterns. Men kollektivtrafiken blir ännu billigare.

Förra veckan skrev vi att socialdemokraterna och vänsterpartiet vill satsa totalt 350 miljoner kronor extra på äldreomsorgen, skolan och förskolan. När miljöpartiet presenterade sitt budgetförslag i veckan stod det som väntat klart att även de står bakom satsningarna.

När det gäller kollektivtrafiken vill man dock gå längre än sina samarbetspartier och lägga 170 miljoner kronor på kvalitetsförbättringar och avgiftssänkningar, jämfört med vänsterpartiets 90 miljoner och socialdemokraternas 70 miljoner.

Partiet vill bland annat sänka priset på månadskortet med 50 kronor 2007 och antagligen ytterligare 50 kronor 2008. Utöver det ska åldersgränsen för det rabatterade ungdomskortet höjas från 18 till 25 år, vilket ingår i överenskommelsen med vänstern och socialdemokraterna.

Partiet tror inte att någon stor andel bilåkare kommer att gå över till kollektivtrafik för att priset sänks, eftersom forskning visar att det framför allt är bekvämligheten som avgör bilisternas val.

- Men vi tror ändå att det finns en snittgrupp som priset har betydelse för, säger Kia Andreasson, miljöpartistiskt kommunalråd.

Partiet understryker också att det vill ha biltullar för att begränsa trafiken i Göteborg.

- Det är viktigt. I februari hade vi en akut situation med dålig luft, och det fanns ingenting vi kunde göra. Med biltullar har vi ett verktyg, säger stadssekreterare Ronnie Ljungh.

Miljöpartiet ställer sig inte bakom vänsterpartiets krav på att ytterligare 40 miljoner kronor läggs på att jämna ut osakliga löneskillnader mellan könen. Det kommer att lösa sig inom ett par år ändå, menar man och hänvisar till prognoser från stadskansliet. Istället driver miljöpartiet en lönepolitisk modell som går ut på att den som tjänar mest i hela kommunen inte ska tjäna mer än fyra gånger så mycket som den som tjänar minst.

Fakta: 

Mp-förslag i urval:
* Satsning på kollektivtrafiken, 170 milj. kr.
* Ridsport, 40 miljoner uppdelat på två år.
* Lärjeån skyddas mot exploatering
* Årlig kvinnofridsvecka med seminarier m.m.

Annons

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu