Göteborgs Fria

Borgerlig bantarbudget

100 miljoner extra till skolan, 50 miljoner till förskolan och samtidigt sänkt skatt - hur går det ihop? De borgerliga hyvlar rejält på andra poster för att få siffrorna att stämma.

I tisdags presenterade de tre borgerliga partier som är representerade i Göteborgs kommunfullmäktige - moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna - sina budgetförslag för 2007. De var inte överens om allt, men ett par saker var klara:

om det blir en borgerlig seger i höstens kommunval sänks skatten med 25 öre per hundralapp, och stadsdelsnämnderna slås ihop parvis så att antalet krymper till 11 stycken. Dessutom införs en förskolepeng och en äldreomsorgspeng. Förskolan förstärks samtidigt med 50 miljoner kronor och grundskolan med 100 miljoner kronor.

- Socialdemokraterna har i två valrörelser lovat platsgaranti i förskolan, men garantin visade sig bara bli en plats i kön. Full behovstäckning har det aldrig varit fråga om, säger Helene Odenljung, folkpartistiskt kommunalråd.

Sammantaget är dock den borgerliga budgeten omkring 170 miljoner kronor mindre än den som socialdemokraterna och stödpartierna har föreslagit. Skattesänkningen kostar nämligen kommunen omkring 200 miljoner kronor.

För att ändå ha råd med satsningarna på bland annat förskola och skola har de borgerliga tagit fram en rejäl osthyvel. Moderaterna har kapat några tusenlappar från i stort sett alla andra poster i budgeten, om man jämför med majoritetspartiernas förslag. Man vill höja effektiviseringskravet - den så kallade förändringsfaktorn (se faktaruta) - på alla kommunala verksamheter från 1 procent till 1,5 procent. Folkpartiet och kristdemokraterna har låtit förändringsfaktorn vara oförändrad, och det är svårt att se exakt var de har tänkt spara i och med att många uppgifter flyttas till en ny välfärdsnämnd så att bara totalsumman framgår av budgeten.

Moderaterna gör ytterligare en stor besparing på stadsdelsnämnderna, som får drygt 200 miljoner kronor mindre än vad majoriteten vill ge. Nämnderna har sparat ihop pengar så de klarar sig, menar partiet.

- Stadsdelsnämnderna har i dag ett eget kapital på en hav miljard som de kan använda. Det är onödigt att de har så mycket pengar. Vi vill se mer verksamhet för pengarna innan vi fördelar nya resurser, säger Henrik Nilsson, budgetsekreterare för moderaterna.

En annan kostnadsminskning i den borgerliga alliansens budgetförslag är minskade ränteutgifter. Partierna vill nämligen sälja ut kommunala bolag för en miljard kronor och betala av på stadens lån. Exakt vilka bolag det blir är inte bestämt ännu.

- Men det blir inte hamnen eller Liseberg, säger kommunalrådet Jan Hallberg (m).

Moderaterna vill dessutom sälja tomträtter för en halv miljard och räknar med att den sammanlagda vinsten i minskade ränteutgifter blir 100 miljoner kronor.

Alla tre partierna har målsättningen att sänka skatten varje år under nästa mandatperiod om de vinner makten. Moderaterna har redan lagt in en sänkning på 25 öre även för 2008 och 2009 i sin budget, medan de andra två partierna vill vänta tills de ser hur stadens ekonomi utvecklar sig.

- Det behövs både de som gasar och de som bromsar i en koalition, säger kristdemokraternas kommunalråd Carina Liljesand.

En skattesänkning på 25 öre per hundralapp motsvarar 500 kronor per år för den som tjänar 200 000 kronor och en tusenlapp för den som tjänar det dubbla.

Fakta: 

Fakta:
Förändringsfaktorn
* Kommunen kräver att dess verksamheter ska löpande ska effektiviseras; alla ska hela tiden ha ögonen öppna för möjliga omorganiseringar. Kommunen räknar med att verksamheterna överlag kan spara 1 procent om året på detta, och det är det som kallas för förändringsfaktorn. Moderaterna vill höja förändringsfaktorn till 1,5 procent.
Axplock ur budgetförslagen:
Gemensamma förslag:
* Halvera antalet stadsdelsnämnder
* Sänk skatten med 25 öre.
* Läsa, skriva, räkna-garanti, 100 miljoner.
* Bort med förskolekön, mm., 50 miljoner.
* Obligatoriska nationella prov i årskurs 5

Kristdemokraterna:
* Humormuseum, 2 miljoner
* Uniformerade stadsvärdar
* Flexibla busshållplatser
* Skyddskläder till kvinnodominerade yrken, 10 miljoner

Moderaterna:
* Studentrabatt i kollektivtrafiken, 16 miljoner (även fp)
* Enhet som ger hjälp till medarbetare att knoppa av kommunal verksamhet, 3 miljoner

Folkpartiet:
* Vätgasfärjor över älven
* Obegränsat antal färdtjänstresor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu