Sexköp är aldrig godtagbart | Fria.Nu

Synpunkten


Maria Hagberg
Fria.Nu

Sexköp är aldrig godtagbart

Vid upprepade tillfällen har vi kunnat konstatera att krigets efterverkningar inte enbart omfattar materiell förstörelse. Det mänskliga lidandet är förstås den största delen. Genom att förstöra infrastrukturen försätts landet i kaos. Följderna för civilbefolkningen innebär många gånger svält, sjukdom och död.

Vi talar inte så ofta om de konsekvenser som laglösheten som följer för med sig. När fredsuppgörelser eller vapenstillestånd kommit till stånd innebär det minskad vapenhandel och då måste nya, ofta kriminella inkomstkällor tillkomma. Varför då inte satsa på sexuell exploatering av kvinnor och barn? Det har vid flera tillfällen visat sig lukrativt. Sedan Balkankonflikten frodas sexslavhandeln i de länder på Balkan som ännu inte kunnat upprätta en rättstat och demokrati.

För några år sedan, vid en hearing i EU-parlamentet, berättade några unga aktivister från Kosovo om den trafficking, eller sexslavhandel, som försiggick. Med risk för sina egna liv hjälpte de andra unga kvinnor att fly från människosmugglarna. Inte ens de fredsbevarande trupperna drog sig för att utnyttja de unga flickorna. Det var oerhört gripande att höra deras berättelser.

Senare krigshärdar, som nu Irakockupationen, skördar även den sina offer. I demokratins namn säger man sig ha ingripit med våld för att störta Saddam Hussein. Till dags datum har ockupationen skördat uppemot 300 000 irakiers liv och ockupationsmakten förlorat 2 700 soldater. Här har också laglösheten fått kriminella krafter att agera. Kidnappningar är mer regel än undantag. Nyhetsrapporteringen fokuserar dock på män, gärna europeiska medborgare, och journalister, som utsätts för kidnappning. Dessa kan oftast förhandlas fria.

I ockupationens spår sker dock även kidnappning med trafficking som syfte. Mängder av kvinnor försvinner och säljs till närliggande bordeller i bland annat Turkiet. Detta är fakta som inte benämns särskilt mycket i nyhetsrapporteringen. Kopplingen mellan vapenhandel/krig och sexhandel osynliggörs på detta sätt. Även på andra håll i världen sker trafficking i spåren av krig, diktaturers sammanbrott och blir en del av den kriminalitet som uppstår i dess spår. I de forna öststaterna har laglösheten på vissa håll spridit sig och gjort det möjligt för kriminella ligor att exploatera flickor/ kvinnor. I det fattigaste av Europas länder, Moldavien, räknar man med att 20 procent av landets unga flickor är försvunna, troligen till trafficking. Med löften om ett bättre och rikare liv i andra europeiska länder luras de in i sexslaveri.

Sexhandel är aldrig godtagbart, vare sig i krig eller fred, i diktaturer eller demokratier. Vi vet att många kvinnor har utsatts för sadistisk sextortyr innan de brutits ner för att sälja sina kroppar till sexköp. Trots detta godtar vi att demokratiska, fredliga länder anammar denna form av sexslaveri - som exempelvis i samband med VM i fotboll i Tyskland i sommar. Vi måste sluta nära myten om kvinnan som 'hora' eller 'madonna' och mannen som värnlöst 'offer' för sin sexualitet. Vi måste alla, med anledning av ovan nämnda anledningar, verka för fred, mänskliga rättigheter, demokrati och antimilitarism i världen.

På lördag manifesterar vi, i Malmö, vårt motstånd mot trafficking. Slut upp!

Annons

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Andas lite frihet

Nyligen var jag på semester i Dubai i Förenade Arabemiraten. Dubai är arabvärldens ekonomiska under. Hela emiraten präglas av ett oerhört byggande. Till exempel byggs världens högsta skyskrapa där, den ska bli över 800 meter hög. Tankarna går till Babels Torn.

© 2021 Fria.Nu