Nu varslar buden om strejk | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Nu varslar buden om strejk

På torsdag går tidningsbud i Biskopsgården ut i strejk. Anledningen är deras arbetsgivare, VTD:s omorganisation som innebär att deras löner sänks med mellan 20 - 40 procent på tre år. Nu vill Transportarbetareförbundet säga upp kollektivavtalet med VTD och medan förhandlingar pågår där varslar Svenska Arbetares Centralorganisation, SAC, om strejk.

Som GFT skrivit om i en rad artiklar så håller Västsvensk tidningsdistribution, VTD, på och omorganiserar sig. 42 distrikt för tidningsbuden ska bli 15, vilket innebär en kraftigt ökad arbetsbörda för tidningsbuden. En ökad arbetsbörda de inte får proportionerligt betalt för. Och det är detta som tidningsbuden och Transportarbetareförbundet vänt sig mot sedan mitten av mars. Transport menar att VTD utnyttjar ett kryphål i kollektivavtalet som gör att de kan genomföra en sådan här stor omorganisation. Men Transport är även det förbund som skrivit under och godkänt avtalet.

- Ett kollektivavtal handlar väldigt mycket om andemeningen i det, och andemeningen i avtalet med VTD är att buden ska få en lönehöjning på 10 procent över tre år, inte en sänkning på upp till 40 procent, menar Peter Åkesson på Transport i Göteborg som hoppas att förhandlingarna centralt inom Transport i nästa vecka leder till att man säger upp avtalet med VTD.

- VTD är inte ett företag man ska ha avtal med, det är ett företag man ska kriga mot, menar Åkesson.

Transportarbetareförbundet är det förbund som hittills drivit ärendet mot VTD. Innan beslutet om omorganisationen togs så hölls en förhandling med facket om de nya villkoren, men trots att Transport sa nej så genomfördes alltså ändringarna.

Men de demonstrationer som blossade upp utanför GP-huset i samband med att omorganiseringen startade för ett par månader sedan har tystnat, något som upprört många tidningsbud och har gjort att flera nu valt ett annat ombud för att bli deras ansikte utåt. Det ansikte som nu har varslat om strejk.

- Vi har på sistone fått ett stort antal nya medlemmar som är tidningsbud. De är förtvivalde över hur de blir behandlade av VTD och då är det vårt jobb att hjälpa dem att vidta åtgärder, säger Ingemar Sjöö, talesman för Driftsektionen för Göteborgs tidningsbud inom SAC:s lokala samorganisation i Göteborg som står bakom varslet om strejk som gick ut i onsdags eftermiddag.

De flesta buden vill inte prata med media och är angelägna om att någon driver deras sak för dem i offentlighetens ljus.

- Många känner inte till regelverket och kan inte få något annat jobb. Då är det viktigt att behålla det arbete man har, även om arbetsförhållandena är dåliga. Det kan även vara så att man är rädd för att förlora jobbet, och inte känner till att en sådan handling skulle vara olaglig, menar Ingemar Sjöö.

Och det är just risken för juridiska repressalier som gjort att Transport tvingats backa från att ha demonstrationer utanför GP-huset.

- Det är olyckligt men vi har i och med avtalet så kallad fredsplikt och vi kan inte ställa upp på den typen av konflikt. VTD hotade med Arbetsdomstolen och astronomiska summor i skadestånd, och det kan vi helt enkelt inte riskera, menar Peter Åkesson.

Det är även denna fredsplikt i kollektivavtalet som gör att Transport inte heller kan stå bakom strejkvarslet som nu gått ut.

De senaste två månaderna har tre nya distrikt omorganiserats: Angered, Kungsbacka och Tynnered. Och nästa på tur är alltså Biskopsgården den 1 juni. Det är detta varslet gäller. På torsdag går ett ännu okänt antal tidningsbud ut i strejk och tidningar kommer inte delas ut i delar av Biskopsgården.

- Hur många bud varslet kommer gälla vet vi inte ännu och därmed inte heller exakt hur många prenumeranter som kommer drabbas, säger Sjöö.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu