Preemraffarbetare skulle luras på lönen | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Preemraffarbetare skulle luras på lönen

Förra året stormade det rejält kring Preemraffs raffinaderi utanför Lysekil sedan det visat sig att thailändska arbetare på platsen jobbade för slavlöner. Nu uppdagas nya hemliga överenskommelser om lönedumpning.

Konflikten blev mycket uppmärksammad förra året, inte minst efter att de thailändska arbetarna marscherade mot polisstationen i Lysekil i protest.

Arbetsgivaren, det thailändska bemanningsföretaget Vince Plazement, vägrade att betala löner i nivå med svenska kollektivavtal, trots att Byggnadsarbetareförbundet hade fått löfte om att alla på bygget skulle få det. Istället fick de anställda cirka 19 kronor i timmen.

Konflikten klingade av när Preemraff gick in och med egna pengar garanterade att de thailändska arbetarna skulle få rätt lön.

Nu avslöjar den fackliga tidningen Byggnadsarbetaren att Vince Plazement redan från första början medvetet tänkte lura svenska fack och myndigheter och ge sina anställda för låga löner. Tidningen har träffat 19 av de 200 arbetarna i Thailand och fått veta att de, redan innan de kom till Sverige, tvingades gå med på en överenskommelse som innebar att de skulle få flera tusen kronor mindre än vad som hade bestämts officiellt.

Efter konflikten blev, som GFT har skrivit tidigare, arbetarnas företrädare och de som hade varit mest kritiska hemskickade först av alla. Fackförbundet Byggnads ser det som en föreningsrättskränkning, och ombudsmannen Willy Hulthén som skötte förhandlingarna är upprörd över hur arbetarna behandlades.

- Det här är inte frågan om något annat än slavhandel. Det är upprörande hur företag har satt i system att lura arbetarna, säger han till Byggnadsarbetaren.

Den lön som Preemraff till slut garanterade verkar i alla fall ha nått arbetarna, men den bonus och övertidsersättning som de hade blivit lovade av sin arbetsgivare väntar de fortfarande på.

När Byggnads krävde övertidsersättning för arbetarna under konflikten sa arbetsgivarens representant att listorna över arbetstiden var förstörda.

Annons

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu