Hur bra är Göteborg egentligen på hbt? | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Hur bra är Göteborg egentligen på hbt?

I Göteborg Stads egen tidning Vårt Göteborg kan man nu läsa att 'Satsning på hbt-frågor sätter Göteborg i topp i ny ranking' där de refererat till RFSL:s nya undersökning. Men vid en närmare titt visar det sig Göteborg i bästa fall är medelbra - och att skolan är riktigt dålig.

Det som får bra betyg i RFSL:s rapport är att personal inom kommunen utbildas inom hbt-frågor och att det finns en plan mot diskriminering. I övrigt är betyget medel eller under medel. De saker som undersökts är antalet brott mot hbt-personer, attityder mot hbt-personer samt hur hbt-frågor hanteras i skolan. Och det är det sistnämnda som blev problematiskt. På en skala från 1-5 fick Göteborg betyget 1.67 i hur dessa frågor finns med i skolan. Tidigare i år fick ett antal av Göteborgs skolor liknande dåliga betyg i en undersökning som Skolverket gjorde. Den gången gällde kritiken att skolorna är dåliga på att förhindra och hantera fall av uppenbar diskriminering.

- Det finns mycket kvar att göra. De åtgärder vi tänker föreslå kommer till stor del vara inriktade på attitydfrågor, säger Lars Lilled, chef för Mångfaldsenheten på stadskansliet till Vårt Göteborg.

Brotten mot hbt-personer hamnade på 3.22 och attityderna på 3.08. Kommunen fick alltså 4.33 och hamnade mycket riktigt i topp, men högst poäng fick Göteborg när RFSL mätte hur många hbt-personer som ingått partnerskap, hur stort kommersiellt nöjeliv som finns för hbt-personer och hur många samkönade äktenskap som ansökt om adoption. 4.67 blev poängen och Göteborg hamnade i topp tillsammans med Malmö och Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu