Ziad släppt ur fängelset | Fria.Nu
  • Ziad Zeaiter slipper nu Skogomeanstaltens trånga celler
Göteborgs Fria

Ziad släppt ur fängelset

Ziad Zeaiter som satt fängslad på obestämd tid på Skogomeanstalten har fått lämna fängelset. Men fortfarande får han inga besked om när han ska utvisas.

Zeaiter har avtjänat ett två år långt fängelsestraff på Skogomeanstalten. Den 3 februari var straffet slut och han skulle utvisas till Libanon. Men gränspolisen hade inte fixat hans resedokument i tid, trots att han själv i nästan ett år hade tryckt på för att allt skulle vara ordnat när det var dags för frigivning. GFT skrev om hans situation den 1 april i år.

Zeaiter är statslös palestinier och visste att det skulle bli svårt att förmå Libanon att ta emot honom, även om det är hans födelseland.

Mycket tyder på att polisen började arbeta med Zeaiters ärende först dagarna innan han skulle friges, vilket ledde till att han fick sitta kvar på Skogomeanstalten utan att veta när han skulle friges.

Det blev totalt tre månader och 10 dagar på övertid i fängsligt förvar. Förra veckan slog länsrätten fast att Migrationsverkets inte får behålla honom där längre. Nu befinner han sig istället hos sin bror i Västervik.

- Det känns skönt att kunna andas frihetens luft. Nu måste jag inte följa samma rutin varje dag utan kan göra vad jag vill, säger Zeaiter.

Men han är inte fri ännu. I väntan på att gränspolisen lyckas ordna hans papper och utvisa honom får han inte lämna Västervik och även om han nu slipper fängelseväggarna tycker han att det är svårt att leva ett fritt liv när framtiden är så oviss.

- Jag har fortfarande ingen aning om någonting. Jag får inga besked om hur det går med utvisningen, säger han.

Zeaiter ska utvisas i fem år men har nu börjat hoppas på att få stanna. Han tror att myndigheterna kanske inte kommer att få tillstånd att skicka honom till Libanon.

Annons

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu