Ett sammelsurium av lösryckta infall | Fria.Nu
  • Fredrik Nyberg
Göteborgs Fria

Ett sammelsurium av lösryckta infall

Fredrik Nyberg är född 1968, uppvuxen i Partille, men bor numera i Göteborg. "Det blir inte rättvist bara för att båda blundar" är hans fjärde diktsamling.

Fredrik Nybergs nya diktsamling är ganska spretig och består av fyra olika delar. I del två, 'Agat och oliv', har alla dikterna rubriken 'Biografi', och här väver Nyberg samman biografiska fakta kring två kyrkoherdar som tjänstgjorde i Hasslövs församling med cirka 200 års mellanrum: Linnélärjungen Pehr Osbeck och författarens morfar Axel Abring. Fredrik Nyberg väver också in sina egna reflektioner kring skrivprocessen, märkliga infall som 'Dagbok öfver en ostindisk resa (utgiven 1757) går knappt att äta' och lösryckta fraser som 'Kapitalismen har tagit över våra liv'.

I de övriga delarna är det mer av en jag-berättelse, med blixtbilder från författarens liv.

Det här är inte alls poesi i min smak, på grund av att den känns så sluten, så intern. Ja, ibland har man en känsla av att den ende som kan förstå vissa av dikterna är poeten själv. Eller vad sägs om till exempel följande rader:

'Spänd i alkhl/ Jag smlr/ Ett foto/ En fotoförstorad Rad/ Tänk er hängt kött Sjlr Mttr/ Fbrr häromkring'

Det har varit högsta mode några år i den nyare svenska poesin att skriva på det här sättet, där det handlar om att själva språket står i centrum och det man skulle kunna kalla för handling får träda i bakgrunden. Det kallas ofta för språkmaterialism eller language-poesi. Fredrik Nyberg, som är redaktionsmedlem i den språkmaterialistiska tidskriften OEI är en av de mer uppburna poeterna i denna grupp. Men särskilt utmanande och gränsöverskridande tycker jag inte att det är. Text som handlar om text, det blir ganska torrt. Inte heller är det särskilt nytt, det gjordes djärvare språkexperiment på sextiotalet av till exempel Öyvind Fahlström. Och då var det med ett visst sinne för humor, något jag verkligen saknar bland dagens språkorienterade poeter.

Det blir inte rättvist bara för att båda blundar är en ofokuserad diktsamling, dikt efter dikt rullar fram, sprider lite fraser och rullar vidare utan att lämna några bestående intryck. Poeten verkar bara lite tankspritt skriva ner vad som faller honom in, på ungefär samma sätt som i hans tidigare diktsamling Åren.

Det hade varit mer spännande att läsa en diktsamling som till exempel gestaltade på vilket sätt kapitalismen har tagit över våra liv (i stället för att bara konstatera det). Vad vi har här känns mer som ett sammelsurium av lösryckta idéer och infall ur skrivarlyan.

Fakta: 

Det blir inte rättvist bara för att båda blundar
Författare: Fredrik Nyberg
Förlag: Norstedts

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny lyrik som lyser upp vardagen

Lyrikskörden har hittills i höst varit minst sagt mager, långt ifrån vårens toppar i form av Sara Hallström, Mohamed Omar och Viktor Johansson. Nu har jag dock fått tre diktsamlingar i min hand som var och en på olika sätt hjälper mig att lyfta blicken bortom den grå betongen och se mer fantasieggande vyer - lyrikens styrka när den är som bäst, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

Ekelöf motstår tidens tand

Det är få författare förunnat att vara älskade både av kritikerna och av den stora massan lyrikläsare, men detta gäller i ovanligt hög grad Gunnar Ekelöf. Med anledning av att han i år skulle ha fyllt 100 år ges hans samlade dikter ut i ny upplaga, och det är tur för mig som läst sönder min egen slitna utgåva, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

Tidig feministisk skräckroman

Ann Radcliffes The Mysteries of Udolpho publicerades för första gången 1794 och har nu för första gången kommit ut på svenska.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu