Göteborgs Fria

Fängslad på obestämd tid

Ziad Zeaiter har avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff på Skogomeanstalten och skulle ha utvisats ur landet i början av februari. Men gränspolisen har inte fixat hans papper i tid och lämnar inga besked om när han ska åka. Nu sitter han inspärrad på obestämd tid.

Den 3 februari i år skulle Ziad Zeaiter mucka från Skogomeanstalten och utvisas till sitt födelseland Libanon. Han hade då suttit inspärrad i två år. Men dagen före frigivningen fick han veta att han inte alls skulle bli fri, eftersom de papper som behövdes för utvisningen inte var i ordning ännu.
- Jag blev chockad. De hade sagt till mig hela tiden att allt var klart, säger han.
Zeaiter är statslös palestinier och visste att det skulle kunna bli problem. Därför tog han kontakt med berörda myndigheter redan förra sommaren för att allt skulle vara klart i tid. Han hade läst om en landsman till honom som hade fått sitta kvar i fängelse sju månader efter straffets slut och var därför noga med att gränspolisen skulle ta tag i hans ärende i god tid.
Allt verkade också gå bra, och så sent som två månader innan datumet för hans frigivning fick han veta att det var 'grönt ljus'. Men det var det alltså inte.
Först den 1 februari, två dagar innan den planerade frigivningen, kom gränspolisen och bad honom fylla i ansökningshandlingar som skulle skickas till libanesiska ambassaden.

Zeaiters advokat Björn Ivarsson säger att det inte är helt ovanligt att alla papper inte är klara i tid när någon ska utvisas efter ett fängelsestraff.
- Men i det här fallet kan man ju vara kritisk, säger han. Den här klienten satte igång och tjatade redan ett halvår innan om att de skulle ha papperen klara i tid, men det gjorde de ju inte. Det verkar som om de satte igång först när han muckade.
I en korridor på Skogomeanstalten möter vi en präst som blir förvånad när han får se Ziad.
- Är du kvar? utbrister han.
Och det är så alla hälsar på honom nu.
- Före den 3 februari sa alla god morgon. Nu är det alltid 'är du kvar?', säger Ziad. De andra intagna brukar skämta om att jag sitter här på livstid, men att sitta på obestämd tid är värre än livstid, säger han.
Han säger att det värsta är att det inte finns något datum att se fram emot. De två åren fram till den 3 februari räknade han tiden - 'alla de 62 miljoner sekunderna' - men nu har han inget att räkna ner till. Gränspolisen ger inga besked om när han kan bli fri. De har bara lovat honom ett par gånger att det ska hända något inom två veckor, men det har aldrig hänt. Inte heller när GFT ringer vill gränspolisen lämna några besked. Anki Nilsson, en tjänsteman som har haft hand om ärendet, vill inte uttala sig.
- Jag säger varken bu eller bä för jag kommenterar inte enskilda ärenden, säger hon.
Hon vill inte ens berätta när gränspolisen fick ärendet på sitt bord, utan hänvisar till sin chef som är på kurs och inte går att nå. Inte ens när GFT påpekar att det måste vara en offentlig uppgift när ärendet kom till gränspolisen vill hon svara.
- Nej, det är min policy att hänvisa till min chef, säger hon.
En annan tjänsteman på gränspolisen säger att det normala är att utvisningen kan verkställas samma dag som fängelsestraffet är slut. Ingen kan svara på varför det inte har skett i det här fallet.
Enligt Kriminalvårdsverket lades ärendet i gränspolisens händer omkring sex månader före frigivningsdatumet.

Ziad Zeaiter är numer formellt förvarstagen och inte längre under bestraffning. Men han sitter kvar i samma cell under samma förhållanden. Alla säkerhetsrutiner gör det svårt för honom att ta emot besök och att prata i telefon när han vill. Om han istället skulle få sitta på flyktingförvaret i Kållered skulle restriktionerna vara mycket mildare.
Migrationsverket har dock beslutat att han ska sitta kvar på Skogomeanstalten och länsrätten har fastställt beslutet. I går hölls en ny förhandling om saken men vid denna tidnings pressläggning var det fortfarande inte avgjort om Ziad Zeaiter skulle förflyttas eller inte.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu