• Erik Westphal var tvungen att byta dagis när hans mamma Anna Westphal födde hans lillebror. Hur många gånger han och andra barn ska behöva flytta runt
Göteborgs Fria

Platsbrist flyttar dagisbarn

Barn som går på dagis i stadsdelen Härlanda flyttas från sina kamrater till ett särskilt tretimmarsdagis om de får småsyskon. Ett onödigt stressmoment för barnen, enligt många föräldrar som nu försöker få stopp på omflyttningarna.

Sedan år 2003 har barn till föräldralediga eller arbetslösa i Göteborg bara rätt att gå på dagis 15 timmar i veckan. I många stadsdelar innebär det att barnen erbjuds att vara på dagis tre timmar varje dag, inte till exempel hela dagen en dag och ingenting nästa.
I stadsdelarna Härlanda och Örgryte flyttas dessutom barnen till en särskild tretimmarsförskola om en förälder tar föräldraledigt. Detta för att frigöra en heltids-dagisplats på den ordinarie förskolan.
Men många föräldrar tycker att det innebär ett onödigt orosmoment för deras barn, som ju samtidigt tvingas vänja sig vid att inte längre vara enda barnet hemma.
- Erik har blivit mer otrygg och är inte riktigt tillfreds, säger Anna Westphal som är föräldraledig på deltid för att ta hand om sonen Eriks åtta månader gamla lillebror Isak.
Erik Westphal är ett av de barn som har flyttats till tretimmarsdagiset. När föräldrarnas ledighet tar slut ska han flyttas därifrån igen. Förhoppningsvis kan han då komma tillbaka till sin gamla förskola, men det finns ingen garanti för att det finns plats för honom där, så i värsta fall hamnar han på en tredje förskola. Och om han får ytterligare ett småsyskon blir det nya omflyttningar.
Lisbeth Olsson är planeringsledare för skolor och förskolor på Härlanda stadsdelsförvaltning. Hon säger att det är svårt att hitta någon riktigt bra lösning för tretimmarsbarnen.
- Det här är ju inte det bästa som har hänt, men det är en lösning utifrån förutsättningarna, säger hon.
Hon tror att det även finns fördelar för barnen med att de flyttas till en särskild förskola under föräldraledigheten. När de är kvar på en förskola där de flesta andra barn går på heltid kan de bli lite utanför och få svårt att förstå varför de måste gå hem när kamraterna är kvar.
Anna Westphal håller med om det, och menar att förflyttning av barnen kanske är den bästa lösningen om man nu har låst sig vid att barnens tid på dagis måste fördelas jämnt över veckan. Men hon förstår inte varför man inte kan vara mer flexibel med det.
Ungefär samtidigt som Isak föddes fick ett annat barn på Eriks dagis ett syskon, och då tyckte föräldrarna att Erik och det andra barnet hade kunnat dela på en plats genom att gå två och en halv dag i veckan var. Men det gick inte.
- Varför det inte godkändes vet jag egentligen inte. Jag förstår inte varför de inte kan lita mer på föräldrarna, säger Anna Westphal.
Planeringsledaren Lisbeth Olsson förstår kritiken mot omflyttningarna, men menar att det är svårt att hitta en lösning som passar alla. Tretimmarsdagisen är ett bra sätt att frigöra platser på de ordinarie förskolorna.
- Vi vet att föräldrar till barn som flyttas till tretimmarsverksamheten inte är glada, men då får man fråga föräldrarna i förskolekön om de är glada att stå där också, säger hon.
Inom ramarna för den budget som finns för skolan och förskolan i Härlanda är det svårt att tillgodose båda önskemålen, menar hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu