Riddar-Rakel är sagans vinnare | Fria.Nu
Fria.Nu

Riddar-Rakel är sagans vinnare

Riddar-Rakel väjer varken för Ryslige Roland, den elaka Drottning Flora eller att erkänna att hon inte utfört något stordåd än - för en riddare ljuger aldrig.

- Försök inte lura mig, säger Drottning Flora. En tjej kan inte vara riddare!
Och dessutom, talar drottningen med de stora tuttarna om, så måste den som vill bli riddare utföra tre stordåd. När Rakel tillsammans med sina vänner troskyldigt utfört de tre bedrifterna, så lyckas hon med hjälp av den inblandade (självklart egentligen snälla) draken oavsiktligt skrämma iväg de elaka.
Riddar-Rakel och de tre stordåden är den andra boken om Rakel, efter Sjörövar-Rakel och Kapten Snorfinger. Båda berättelserna bygger på samma koncept: en vardaglig lek som övergår i en saga och avslutas i vardagen. I båda fallen är Ryslige Roland inblandad. I den första boken är det han som är Sjörövar-Rakels huvudmotståndare, den faktiskt riktigt äcklige Kapten Snorfinger. I den här historien har Ryslige Roland en biroll som hovnarr. I båda fallen är han i vardagen den elake ungen som med kompisar trakasserar andra barn, och i båda fallen klarar sig Rakel och hennes vänner undan honom genom leken.
Just det här konceptet skapar lite problem: att en saga eller historia inte får vara bara just det, utan utgår från och förankras i vardagen och vardagsproblemen. Det förtar lätt glansen från historiens magi och får den att framstå som lite platt, samtidigt som den blir överpedagogisk. Den visar alltför tydligt att det här är sagans egentliga uppgift, att leka barnen fria från sina plågoandar. Som om berättelsen skulle fungera som en bruksanvisning.
Men jag kan också tänka att det kanske ändå fungerar för barnen - att det bara är vuxna som lägger märke till den pedagogiska ramen. Dessutom är Rakel, den lilla tjejen, stark, snäll och modig. Ett välbehövligt exempel.
Text och bilder är annars perfekt anpassade till historien som berättas. Särskilt bilderna är fantasifulla och innehåller en hel del information som inte nämns i texten, vilket gör att de lägger till ännu en dimension till berättelsen. Jag vänder mig bara lite mot skurk-klyschorna i både Sjörövar-Rakel och Riddar-Rakel: i den förra är den elake äcklig, och i den senare är den elaka tjock, äter hela tiden och ser alltid sur ut. Det är ett effektivt sätt att skapa avstånd till skurkarna. När ska även de få bli mänskliga?

Fakta: 

Barnlitteratur
Riddar-Rakel och de tre stordåden
Text: Martin Widmark
Bild: Britt Sternehäll
Förlag: Bonnier Carlsen

Annons

Rekommenderade artiklar

Med konstfilm som politiskt vapen

Anders Rundberg och Celie Costanza Eklund har tillsammans gjort en intervjufilm med Leila Khaled. Kontakten med Leila Khaled fick de efter att ha filmat under sin tid som aktivister inom ISM på Västbanken. 

Fria Tidningen

'Känner du inte lukten?'

I förra veckan skrev bland andra Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om att de rasistiska Nürnberglagarna tillämpades i Sverige mellan 1935 och 1945. De förbjöd så kallade 'ariska tyskar' att gifta sig med judar. Få känner till att det ironiskt nog råder liknande förhållanden i Israel i dag, där inget giftermål kan äga rum mellan personer av olika trosuppfattning. En israelisk jude får alltså inte gifta sig med en kristen eller muslim.

Här flödar alkoholen

Just när det är som renast hemma rasar allt samman igen. De förlösande fraserna uttalas: 'Det är inte lönt. Det är hopplöst. Det är ingen idé.' Och sedan rullar allt på för mamma och pappa, med spriten, fyllan, bakfyllan, dillet, misshandeln. Deras mellanbarn Leena har för länge sedan lärt sig hur det fungerar.

Stockholms Fria

Bolibompa förstärker förlegade könsroller

Barnprogrammen i SVT1 kryllar av förlegade könsroller. I äldre program som Piff och Puff är det inte konstigt. Men SVT fortsätter att reproducera förlegade ideal även i sitt nyproducerade material.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu