Uganda redo för regimskifte | Fria.Nu
  • Anhängare till Kizza Besigye och Forum för Demokratisk förändring visade segertecknet i en demonstration i Kampala redan i onsdags. Än är inte valugån
Fria.Nu

Uganda redo för regimskifte

I torsdags gick Uganda till valunorna för att utse en ny president och ett nytt parlament. Utgången är ännu oviss men mycket pekar på att oppositionen efter en valkampanj med många hinder, lyckats frånta Yoweri Museveni den makt han besuttit i över 20 år.

Efter att Yoweri Museveni tog makten 1986 utlyste regeringen på 1990-talet ett par val utan politiska partier. Det fanns bara ett politiskt parti, Nationella Motståndsrörelsen, NMR, som enligt partiet själv 'alla ugandier är lojala med'. Men ett begrepp som 'alla ugandier' går knappast att använda i ett splittrat land som är hårt härjat av inbördeskrig, har över 20 etniska grupper, tio större språk och fyra större religioner. Och som dessutom under hela sin postkoloniala historia levt under hårdföra diktatorer som mest gjort sig kända för korruption och mord på den egna befolkningen.

Musevenis stora motståndare är hans gamla vän och läkare, Kizza Besigye som återvände till Uganda förra året från exil för att styra partiet Forum för demokratisk förändring, FDC. Besigye var tvungen att lämna landet efter valet 2001 då han ställde upp mot Museveni och blev hotad till livet efter att ha anklagat hans parti för korruption. Den gången blev det inget regimskifte, men nu tyder mycket på att Uganda kan ha en ny president i sikte.
President Museveni genomdrev 2005 en lagändring som gjorde det möjligt för honom att ställa upp för omval. Det ledde till kritik även inifrån hans egen rörelse och fick flera tidigare partikamrater att ställa sig bakom Besigye som hälsats välkommen tillbaka till Uganda av en allt större skara.
FDC menar att alla år av enpartistyre har sammansvetsat Musevenis parti NRM med armén, polisen och den civila förvaltningen. Och händelser som när bepansrade fordon körde rätt in i en grupp Besigye-anhängare häromdagen ger tyngd åt oppositionens rädsla för att armén ska vända dem ryggen om de vinner, och i förlängningen leda till ytterligare en statskupp. NRM:s våldsamma valkampanj har fått flera ugandier att frukta en återgång till de mörka tiderna under Obote och Idi Amin vilket stärkt Besigye ytterligare.
- Vi tror på att land som styrs av institutioner, inte av en enda individ, sa oppositionens talesman, Sam Akaki till brittiska The Guardian.
Många menar att det är en bedrift att Besigye lyckats bedriva en kampanj över huvud taget. Han greps för påstått förräderi, våldtäkt och terrorism i november förra året, men släpptes mot borgen den 2 januari i år. Sedan dess har han infunnit sig i domstol 27 gånger under de senaste sju veckorna, vilket har lett till många avbrott i kampanjschemat. Behandlingen av Besigye och Musevenis allmänt godtyckliga inställning till lagar och förordningar har gjort att flera länder minskat eller fryst sitt bistånd till landet.

Men det är ingen lätt uppgift Kizza Besigye tar sig an. Bara de senaste veckorna har blodiga strider ägt rum i de konflikthärjade norra delarna av Uganda där stridigheterna mellan regeringsstyrkor och gerillan ständigt resulterar i mord, våldtäkter och fler internflyktingar.
- FDC kommer införa en nationell sanningskommission, fredsbyggande program och omfattande psykosociala program för alla de som drabbats av konflikten, sa han nyligen till FN:s nyhetsbyrå Irin när han besökte norra Uganda.
Senast förra veckan brändes ett stort flyktingläger ner, med tiotusentals nya taklösa internflyktingar som följd, strax innan Museveni kom på besök. Han skyllde på oppositionen och lovade på stående fot varje ny hemlös familj 28 US-dollar till ett nytt tält.
Det är svårt att veta exakt hur många internflyktingar Uganda har men FN uppskattar att över två miljoner ugandier lever i flyktingläger med humanitärhjälp som enda möjlighet att få mat. Cirka 1 000 personer i veckan dör av våld och sjukdom enligt Världshälsoorganisationen WHO. Detta har under många år fått det internationella samfundets uppmärksamhet och även blivit en nyckelfråga i valet. Något Museveni inte uppskattar då han ofta påpekar att Ugandas lidande beror på just det internationella samfundet och dess brist på insikt av Ugandas behov. Men huruvida han själv besitter insikten om Ugandas behov råder det delade meningar om. Härom veckan förklarade han i en intervju med brittiska Independent att 'NRM är en av de mest populära politiska styrkorna i världen' och att han var övertygad om att vinna valet. I samma intervju passade han även på att avskriva det internationella samfundets bryderier kring landets korruptionsanklagade enpartisystem och många flyktingar genom att konstatera att 'om det internationella samfundet har tappat förtroendet för mig så är det en komplimang eftersom de alltid har fel'.
I söndags uppmanade Human Rights Watch internationella och inhemska valobservatörer i Uganda att undersöka allvarliga brott från regeringens sida som hotar fria och rättvisa val. HRW har i 9 av Ugandas 69 distrikt dokumenterat 58 fall av hot och våld mot oppositionsmedlemmar, utförda av säkerhetstjänsten eller medlemmar i NRM.

Fakta: 

Ugandas historia

* Uganda blev brittiskt protektorat 1894 och blev självständigt från Storbritannien 1962.
* Den 25 januari 1971 störtades Milton Obotes dikatur genom en militärkupp som leddes av befälhavaren Idi Amin. Amin utropade sig själv till president och upplöste parlamentet. Amins 8 år som diktator ledde Uganda till ekonomisk kris, social misär och grova brott mot de mänskliga rättigheterna.
* I oktober 1978 slog Tanzanias armé tillbaka ett anfall från Uganda. Med hjälp av inhemsk motståndsrörelse, Uganda National Liberation Army, kunde till slut huvudstaden Kampala intas den 11 april 1979.
* Efter Idi Amins fall kunde Milton Obote återvända till makten. Idi Amins diktatoriska regim mellan 1971 och 1979 blev ansvarig för 300 000 motståndares död. Ytterligare 100 000 människor dog på grund av gerillakrig och brott mot de mänskliga rättigheterna när Milton Obote styrde landet mellan 1980 och 1985, då Tito Okello tog makten genom en statskupp.
* 1986 tog Museveni makten på samma sätt. Källa: Wikipedia, FN

Annons

Rekommenderade artiklar

Den 21 april är vattnet slut

I tre år har Kapprovinsen där Kapstaden ligger blivit utan de rikliga vinterregnen. Nu är det vattenkris och den 21 april stänger myndigheterna av allt vatten för allmänheten.

Fria Tidningen

Bröllop tvingar upp hemlösheten på dagordningen

Hemlöshet är normalt något det råder politisk tystnad kring i Storbritannien, men i slutet av förra veckan var Theresa May tvungen att agera. Orsaken var det stundande kungliga bröllopet och den hemlöshetsdiskussion som blossat upp.

Fria Tidningen

Lyckat hemlöshetsprojekt går på export

Det började med dagliga tågresor och slutade med ett hemlöshetsprojekt som nu snabbt söker sin väg ut över världen. Huzaifah Khaled berättar om sin varuautomat och hur den kan hjälpa till att öka medvetenheten kring hemlöshet.

Fria Tidningen

Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

Fria Tidningen

11 gånger så mycket missbildningar i Falluja

I ytterligare en offentliggjord rapport visar nu läkare och forskare att antalet missbildningar hos nyfödda barn i Falluja i Irak är elva gånger fler än normalt. Misstankar höjs nu om att hälsoproblemen har med USA:s vapen under attackerna 2004 att göra.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu