Mest rättvisemärkt i centrum | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Mest rättvisemärkt i centrum

I Konsument Göteborgs nya undersökning som just avslutats framgår det att om man vill handla rättvisemärkt i stadens matbutiker är det de centrala delarna man ska bege sig till.

Det är de lite dyrare och mer välsorterade butikerna i centrum som ligger i klar ledning när det gäller utbudet av rättvisemärkta varor. Flera av de övriga butikerna hade få rättvisemärkta varor i sitt sortiment, och värst var lågprisbutikerna i de östra stadsdelarna som inte hade en enda.
- Lågprisbutikerna satsar tyvärr inte på det här. Andra orsaker till det dåliga utbudet är en stor okunskap och en tro att ingen vill handla rättvisemärkt, säger Anna Fjellman på Konsument Göteborg till Vårt Göteborg. Vissa butiker har ett stort utbud nischade varor, till exempel en ketchupsort för varje smak, men har ändå inte lyckats få in mer rättvisemärkt i sitt sortiment. Inte ens kaffe, som numer är en vanlig rättvisemärkt vara. Det är synd, framför allt för de kunder som gärna hade valt det, säger Anna Fjellman.
Konsument Göteborg planerar att från och med i år göra en uppföljande undersökning en gång om året.

Fakta: 

Konsument Göteborgs undersökning av rättvisemärkta varor:
Coop Konsum Avenyn 38
ICA Fokus 29
Hemköp Nordstan 10
Coop Bäckebol 10
Coop Extra Eriksberg 8
ICA Kvantum Frölunda 9
Hemköp Stigbergstorget 6
ICA Munkebäckstorget 6
Prima Liva Sävedalen 3
Netto Odinsgatan 0
Willys Gamlestan 0
Lidl Galileis Gata 0

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu