Fågelinfluensan har drabbat medierna | Fria.Nu

Debatt


Rune Lanestrand
  • Tamiflu. Lönsamt för läkemedelsindustrin, meningslöst för den som smittas av fågelinfluensa, enligt insändarskribenten.
Fria.Nu

Fågelinfluensan har drabbat medierna

90 personer har dött av fågelinfluensa i Asien, medan många tiotals miljoner dött av aids och malaria under samma tid i Afrika. Den oproportionerligt stora rädslan för fågelviruset sprids därför att läkemedelsbolagen har grova pengar att tjäna på den rika världens rädsla, skriver Rune Lanestrand.

Hysterin i medierna över fågelinfluensan når dagligen nya oanade höjder. Nyhetsuppläsare och reportrar går i spinn när de försöker hetsa myndigheterna att spä på sina varningar och åtgärder.
Ekot, radio, tv och tidningar försöker överträffa varandra och piskar upp stämningen. Till exempel basunerade många medier under onsdagen ut att alla tamfåglar ska hållas inomhus. Går man till Jordbruksverkets hemsida står det inte alls så. Där står att 'om fåglarna inte kan hållas inomhus ska de utfodras och ges vatten inomhus eller under skydd utomhus'. Det gäller för övrigt bara kommersiella besättningar. Landet runt i SVT1 körde osanningen i repris även torsdag morgon.
Att inte redaktionerna lär sig. För cirka två år sedan var det Sars som var det stora hotet som medierna utan kritisk granskning blåste upp med hjälp av 'framstående experter'. Efter 11 september var det mjältbrandsbakterier.

Totalt har endast 90 personer hittills under fyra år dött av fågelinfluensa i Asien. Medan många tiotals miljoner dött av aids och malaria under samma tid i Afrika.
Hur har det kunnat bli så här? Jo, de fattiga i Afrika har inga pengar att köpa medicin för. De stora pengarna finns i väst. Därför lobbar läkemedelsbolagen med att bilda opinion för att tjäna grova pengar på folks rädsla i den rika världen. De små fiskarna springer i riksdag och regeringskansli och försöker påverka våra folkvalda. De stora fiskarna finns numera i Bryssel och lobbar i EU-parlamentet.
Men de riktigt fula fiskarna håller till i FN-skrapan i New York där korruptionen är vida utbredd. Det räcker tydligen med fina titlar och köpta forskare i vita rockar för att övertyga Världshälsoorganisationen, WHO. Då blir några dödsfall i Asien till förstahandsrubriker i den rika världen. Förråden av mediciner och bekämpningsgifter ger miljardklirr i läkemedelsjättarnas kassakistor och anslagen till WHO ökar kraftigt.

Vi såg bara i Sverige hur WHO och EU härförleden med benägen hjälp av medierna skrämde upp hälsominister Morgan Johansson. Man kunde till och med ange hur många miljoner som skulle dö bara i Europa i en kommande pandemi. Staten skulle bygga en egen läkemedelsfabrik medan folk rusade till apoteken och tömde lagren på Tamiflu. När lagren väl var slut fick vi reda på att Tamiflu inte har någon som helst effekt mot den befarade fågelinfluensan.

Fåglar har förmodligen alltid dött av så kallad fågelinfluensa och kanske även en och annan människa. Det har inte varit något större problem jämfört med hur många som årligen dör i vanlig influensa - även i Sverige. Inte förrän läkemedelsbolagen kunde skrämma upp experterna i WHO.
Det tragiska är att ju mer människan fjärmar sig från naturen och kontakten med jord och djur så anses det vilda bli allt farligare. Troligen är det tvärtom. Det vilda som inte manipuleras läker sig självt.
Istället är det decennier av massvaccinering av nykläckta kycklingar och antibiotika i såväl foder som vatten i de stora djurfabrikerna som odlat fram aggressiva bakterier och virus som nu spritt sig till vilda fåglar. Därför tror jag tanken på massvaccinering även i Sverige är helt fel väg som leder till ytterligare resistenta bakterier.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

GMO-fria produkter hotade

LRF-ungdomarna har valt in en ledamot i styrelsen som arbetar för DuPont, världsledande på marknaden för genmanipulerat utsäde. Samtidigt är både LRF och jordbruksminister Eskil Erlandsson positivt inställda till GMO.

Stockholms Fria
Debatt
:

Arla suger ut mjölkbönderna

Landets mjölkbönder har tröttnat på att vara med och finansiera Arlas omfattande investeringar utomlands som inte gett några som helst positiva resultat på mjölkpriset i Sverige. I stället har bonden efter varje ny investering utomlands fått allt sämre betalt för mjölken, skriver Rune Lanestrand.

Göteborgs Fria
Debatt
:

Höga cesiumhalter i svenska vildsvin

Prover utförda av Strålskyddsmyndigheten visar att vildsvinskött på flera platser i Sverige innehåller höga halter av cesium. Högst halter påträffades i Västerås, i utkanten av nedslagsplatserna från Tjernobyl. Rune Lanestrand misstänker att radioaktiviteten kommer från företaget Westinghouse kärnbränslefabrik.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu