Göteborgs Fria

Göteborgsk växtvärk

Det ser mörkt ut på bostadsfronten i Göteborg. Åtminstone om man lyssnar på bostadsmarknadens två största intresseorganisationer. I veckan presenterade hyresgästföreningen och fastighetsägarna var sin rapport om läget i bostadssituationen i Göteborg.

Bostadsbristen är värre i Göteborg än i Stockholm och Malmö. Det visar en färsk undersökning från hyresgästföreningen. I rapporten Tillväxt och växtverk - kalla fakta om boendet i Göteborg skriver hyresgästföreningen att Göteborg med kranskommuner har betydligt färre bostäder att erbjuda sina invånare än landets andra storstadsregioner.
För att nå upp till Storstockholms nivå skulle Göteborgsregionen behöva 11 500 nya bostäder - redan i dag.
Värst drabbade av bostadsbristen är ungdomar i åldern 20 till 27 år. Bara för att tillgodose deras behov behövs 13 000 nya bostäder.
Regeringen har under senare år subventionerat byggandet av små hyreslägenheter, just för att hjälpa ungdomar in på bostadsmarknaden. Bidragen har ökat byggandet av små lägenheter, men enligt Fastighetsägarna, som även de presenterade en rapport om hyresmarknaden i Göteborg i veckan, är dessa subventioner en del av problemet.
- Bidragen till bostadsmarknaden ändras för ofta och är för krångliga. Om vi överhuvudtaget skall ha några bidrag måste de vara långsiktiga och enkla.
Det säger Magnus Ersman, distriktsansvarig för fastighetsägarna i Göteborg. Han menar att bidragen sätter marknadsmekanismerna ur spel.
- Byggherrar och fastighetsägare bygger bara utifrån möjligheten att få bidrag och inte utifrån konsumenternas efterfrågan. Och när reglerna och bidragen ändras hela tiden blir de bara en hämsko. Byggarna väntar hela tiden på nya regler eller nya subventioner, och därför vågar de inte ta några långsiktiga beslut.
Helst skulle Magnus Ersman och fastighetsägarna se att subventionerna till bostadsmarknaden försvann.
- Vi vill inte ha fler bidrag, utan istället ändrade regler så att marknaden kan klara sig själv. Knäckfrågan är möjligheten att ta ut en hyra som täcker produktionskostanden, något som privata byggare inte kan räkna med i dag. På grund av att det är svårt att få lönsamhet i att bygga hyresrätter väljer många byggare att vänta in bidrag, eller helt enkelt att bygga bostadsrätter istället.

Fakta: 

Antal bostäder per invånare
* I Göteborg finns det 466 bostäder per
1 000 invånare
* I Stockholm finns det 479 bostäder per 1 000 invånare
* I Malmö finns det 476 bostäder per
1 000 invånare
Källa. Tillväxt och växtverk - kalla fakta om boendet i Göteborg, Hyresgästföreningen

Antal bostäder per invånare
* I Göteborg finns det 466 bostäder per
1 000 invånare
* I Stockholm finns det 479 bostäder per 1 000 invånare
* I Malmö finns det 476 bostäder per
1 000 invånare
Källa. Tillväxt och växtverk - kalla fakta om boendet i Göteborg, Hyresgästföreningen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

'Det saknas inte resurser inom vården'

Den svenska sjukvården står inför stora utmaningar. Missnöjet med vården ökar och det gör även antalet sjuka. Hur ska vården hantera den här situationen?
Detta är den fjärde och avslutande delen i GFT:s serie om framtidens sjukvård:
Sjukvården i Västra Götalandsregionen kan bli bättre. Det menar Johan Assarsson, regiondirektör.
- Medicinskt håller sjukvården en hög kvalitet, med när det gäller bemötande och tillgänglighet tror jag att vi har en del att lära fortfarande, säger han.

Göteborgs Fria

Sjukvård är en konstvetenskap

Den svenska sjukvården är alltför starkt präglad av den naturvetenskapliga världsbilden. Om sjukvården skall bli bättre på att möta patienter och hantera det utbredda missnöjet med vården måste läkarna bli humanister. Det menar åtminstone företrädarna för humanistisk medicin.

Göteborgs Fria

'Alla läkarstudenter borde gå i terapi'

Alla blivande läkare borde gå i egenterapi för att få en större förståelse för sina egna tillgångar och brister. Allt för att skapa bättre möten med patienterna. Det menar Johanna Bengtsson, läkarstudent.

Göteborgs Fria

Vårdtiden räcker inte

Maj-Britt Hasselblad har stor erfarenhet av den svenska vården. Hon har jobbat som barnmorska i över 30 år och hon har själv utnyttjat vården otaliga gånger på grund av sin kroniska lungsjukdom.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu