• The District, animerad ungersk film av Áron Gauder
Göteborgs Fria

En förtrollande skitsaga

Den prisbelönta animerade filmen Nyócker! eller The district! utspelar sig i ett kvarter i en ungersk fantasistad där alla kvinnor är prostituerade och alla män är maffiabossar, om de inte är korrumperade poliser. Åtminstone bland de vuxna.

I filmens centrum står den rådjursögde Ricsi Lakatos, en ung kille som är kär i klasskompisen Julika Csorba . På inrådan av en sexistisk gammal släkting bestämmer sig Ricsi för att bli rik för att vinna Julikas hjärta. Tillsammans med henne och deras kompisgäng reser de bakåt i tiden för att döda mammutar och på så vis ordna oljefyndigheter i sitt kvarter, så att de själva kan bli oljemiljardärer. Bland annat med teknisk hjälp av Usama Bin Laden som bor i ett lönnrum i kvarterets kebabställe.
Den här filmen är en snyggt tecknad hiphopmusikal på ungerska. Romerna battlar bäst och det är mycket "Jag ska pissa på din mammas grav och dina barn kommer att födas skitfula" och rynkiga farbröder som slåss med käpp.
Filmen är så ruffig och trashig att när bioduken plötsligt blir svart på grund av något tekniskt fel, så fungerar det som en konstpaus. Och när ljudet av misstag försvinner när ungarna slaktar mammutar som värst i forntiden så skrattar hela publiken och har överseende.
Sagan är skitig och galen, och jag tappar knappt koncentrationen en enda gång eftersom jag hela tiden måste beakta vad som händer. Ska regissören göra något taffligt med alla dessa märkliga människoöden så att jag blir besviken? Men Áron Gauder har ett sinne för humor och revansch som håller det här förtrycksnedlusade kvarteret flytande. Jag skrattar och överrumplas hela tiden.
Det här är bland annat historien om hur det kan gå när någon vill snärja tjejer med hjälp av pengar. Med lite tur klarar sig trots allt våra snorungar till hjältar från att sprängas i luften av amerikanska bomber. Men enbart på grund av George W Bush begränsade kunskaper i geografi. Hur det går med Ricsis kärleksprojekt tänker jag inte avslöja.

Fakta: 

The District
Även Lördag 4/2 00.0 på Royal
Söndag 5/2 15.00 på Draken

The District
Även Lördag 4/2 00.0 på Royal
Söndag 5/2 15.00 på Draken

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Samtal med seriefigurer

Romaner i all ära. Men de har oftast inga bilder och de är dyra att trycka och svåra att ge ut. Katarina Larson och Sara Elgeholm är stjärnor i sina egna seriefanzines.

Göteborgs Fria

Teknisk syster i tidskriftsform

I dag, lördag, avslutas GFT:s artikelserie om kulturtidskrifterna som tar vid när de gamla drakarna gått i graven.
Tekla är en Göteborgsbaserad tidskrift som ger den teknikhungrande tonårstjejen allt från hur hon lagar sin moped till hur en oceanograf arbetar.

Göteborgs Fria

Reggae fi Linton

En grym poet, samlad agitator, dubmaster, upplysare av massorna.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu