Tusentals talade om Afrika på socialt forum i Bamako | Fria.Nu
  • Några deltagare i WSF rider runt på kameler och demonstrerar.
Fria.Nu

Tusentals talade om Afrika på socialt forum i Bamako

World Social Forum är på tre platser i år. Förra veckan slutade den första delen av forumet, som var i Malis huvudstad Bamako. Mamadou Goita har arbetat med forumet. Han tycker att det var bra att forumet handlade mycket om Afrika.

De flesta som var med var afrikaner. Därför talade vi mycket om Afrika, säger han.
World Social Forum var i Afrika för första gången. Tidigare har inte så många från Afrika kunnat komma. Det var för dyrt att resa till Porto Alegre i Brasilien eller Mumbai i Indien.
- Nu var över 8 000 personer från Mali och grann-länderna på forumet. Alla var med och diskuterade, säger Mamadou Goita.
Sammanlagt var cirka 15 000 -20 000 personer med på forumet i Bamako. Forumet fortsätter till Caracas i Venezuela och sedan till Karachi i Pakistan.

I Mali diskuterade man många frågor som är viktiga i Afrika. Goita berättar att man talade om könsstympning av flickor, om barn som tvingas gifta sig och om att många flickor inte kan läsa och skriva. Man talade också om Marockos ockupation av Västsahara och om konflikterna i Kongo och Sudan. Det fanns ett speciellt ungdomsforum. Där fick unga män och kvinnor diskutera problem med arbetslöshet och utbildning tillsammans med äldre deltagare.
Forumet ordnade en 15 kilometer lång löpning. Man talade om idrott och om att idrottare ofta blir dåligt behandlade.
- En annan sport är möjlig. Man ska inte köpa och sälja människor. Man ska behandla dem värdigt. Glädjen ska finnas kvar, säger Goita.

Mali är ett av världens fattigaste länder. Men regeringen gav två miljoner kronor till forumet. Forumet fick använda en del bibliotek och andra lokaler. Men en del saker fungerade inte. Bland annat var det svårt för deltagarna att hitta någonstans att bo under forumet.
Margaret Da Costa är med i en organisation för mänskliga rättigheter i Angola. Hon säger att hon är mycket nöjd med forumet, trots att hon fick bo obekvämt. Hon förstod inte alltid vad folk sa, för det fanns ofta ingen som översatte till portugisiska. Men hon säger att det är fantastiskt att ett fattigt land som Mali kan ordna ett så bra forum.
- Människor samtalar och skapar nätverk. Det är viktigt. Små-problem är inte viktiga, säger hon.

Wahu Kaara talade på press-konferensen den sista dagen. Hon ska vara med och ordna World Social Forum i Nairobi nästa år. Hon säger:
- Det viktiga är att människor får träffas och tala om att vi behöver en annan värld. Vi har gjort det i Bamako.

Annons

Rekommenderade artiklar

Afrika i centrum på WSF

Den första av årets tredelade upplaga av World Social Forum, WSF, avslutades på måndagen i Malis huvudstad Bamako. Forumets samordare Mamadou Goita är nöjd med att man i Bamako fokuserade på många av de afrikanska frågor som gått förbisetts vid tidigare upplagor av WSF.

Protester mot höjda skatter och lönestopp

Zambias fackföreningsrörelse har utlyst onsdagen den 18 februari till nationell protestdag mot regeringens nya budget. Budgeten innehåller höjda skatter och lönestopp för landets 120 000 anställda inom offentliga sektorn.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2020 Fria.Nu