Göteborgs Fria

Arbetsrelaterad värk är en klassfråga

Arbetarklassen har sämst arbetsmiljö. Det visar LO:s nya arbetsmiljörapport som kom i början av december. Bland annat visar den att över hälften av de kvinnliga industriarbetarna har ont i kroppen varje vecka.

Framför allt är det kvinnor som har fått det sämre. De enda som det har gått bättre för, under de tolv år undersökningen gäller, är kvinnliga tjänstemän.

Ulla Lindqvist är andre vice ordförande för LO. Hon drar slutsatsen att rationaliseringar och minskning av personal har gett resultat för hur anställda mår.

- Arbetsgivarna har inte tagit problemen på allvar. Det märks att det är en fråga om klass och kön. Till exempel möjligheten att ta en kort paus för att prata handlar mer om kön än om klass eftersom kvinnor får de jobb som är hårdast styrda. Inom industrin får kvinnor ofta till exempel monotona jobb.

Björn Hammar är ansvarig för arbetsmiljö och arbetsgivarfrågor på bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Han tror att anledningarna till att kvinnor får monotona jobb bland annat beror på arbetsgivares snedrekrytering och hur kvinnor ansöker och rekryteras till vissa typer av jobb.

- Här finns säkert ett kulturellt beteende. Män satsar på karriär och jobb, kvinnor tar ett större socialt ansvar för exempelvis familj, säger Björn Hammar. Han vill se den utvecklingen brytas.

- Genom avlastning i hemmet, genom ökade möjligheter att köpa hushållsnära tjänster, ökad jämställdhet i hemarbetet och en översyn av hur industrin rekryterar till olika jobb.

Han tror inte att lösningen på problemet med hög belastning är att anställa mer personal, på grund av konkurrensen från låglöneländer. Det kostar företagarna för mycket att nyanställa.

Ulla Lindqvist på LO är av en annan åsikt. Hon vill att man ställer hårdare krav på arbetsgivarna.

- Men det viktigaste är att ha en tillräcklig bemanning. Nog har man möjlighet att anställa fler. De tänker kortsiktigt ekonomiskt. För långsiktigt ekonomiskt är det mer lönsamt att ha folk som inte blir utslitna. Det skapar bättre konkurrenskraft.

Fakta: 

LO:s arbetsmiljöundersökning
Andelen kvinnliga arbetare som har ont i axlar och armar har ökat från 38 till 46 procent mellan åren 1991-2003. Bland kvinnliga industriarbetare har 58 procent ont varje vecka.
Andel kvinnor i industrin som kunde bestämma sin arbetstakt: 1991: 58 procent, 2003: 37 procent. Bland män är motsvarande siffror högre och skillnaden mellan könen har ökat.
Möjligheten att utvecklas i arbetet: 39 procent av de kvinnliga arbetarna, men 80 procent av de manliga tjänstemännen, uppgav 2003 att de har möjlighet att lära sig nya saker på jobbet.
Andel som uppgav att de kunde ta korta pauser för att prata 2003:
offentlig sektor: kvinnor: 32 procent / män: 48,2 procent
industrin: kvinnor: 40 procent / män: 52 procent
Källa: lo:s rapport: Arbetsmiljö 1991-2003: Klass och kön

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bland röda bögar och lesbiska ligor

Nu vajar regnbågsflaggorna runt om i staden och Hbt-festivalen är i full gång. Det är en lång kamp som har gjort det möjligt och FRIA passar på att göra några nedslag i Göteborgs hbt-historia.

Göteborgs Fria

De vill se en queer hbt-rörelse

Nätverket Transmilitanta brigaden vill ha en queer analys av trans och i dag arrangerar de därför Queertransfestivalen som riktar en känga mot begreppet hbt. "Hbt-rörelsen slickar jävligt mycket heteromansröv" säger Lasse Långström i brigaden.

Göteborgs Fria

Queera arbetare diskrimineras

Cecilia Gomez Sonesson blev utfryst på sitt jobb inom hemtjänsten efter att ha berättat för ”fel kollega” att hon är lesbisk. I glappet mellan lag och verklighet sitter fortfarande arbetare i kläm. 

Göteborgs Fria

Fotbollslek för förändring 

Föreningsidrotten i Göteborg har en övervikt av pojkar. Det här försöker projektet ”Fotbollslek för yngre tjejer” i Majorna och Linnéstaden att ändra på genom att bjuda in tjejerna på planen.

Göteborgs Fria

Kampanj sätter ljus på gömda kvinnors situation

Kvinnors mänskliga rättigheter underordnas i dag svensk asylpolitik, menar nätverket Ingen människa är illegal i Göteborg. Det är också svårt för papperslösa kvinnor att söka hjälp från polis och kvinnojourer. Med kampanjen Ain´t I a woman vill man ändra situationen och väcka feministisk debatt och handling.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu