Göteborgs Fria

'Flytta ner en av SVT-kanalerna till Göteborg'

Sveriges Televisions två stora nyhetsredaktioner, tillsammans med TV4:s nyheter ligger alla i Stockholm. Centraliseringen är ingen ny fråga i mediedebatten, men nu har det ändå kommit en motion om att flytta en av SVT:s kanaler till Göteborg.

I sin motion till riksdagen menar Eva Flyborg (fp) att det faktum 'att en så stor del av det samlade medieutbudet produceras i en liten del av landet betyder att dess värderingar lätt blir förskjutna i förhållande till restan av landet. Den geografiska koncentrationen motverkar att perspektiv och infallsvinklar ges en kritisk granskning'.

- Mediekoncentrationen leder till att man får en skev bild av Sverige, och risken föreligger därmed att vi helt enkelt diskuterar fel saker, säger Flyborg.

Men på SVT tillbakavisar man Eva Flyborgs kritik.

- Både Aktuellt och Rapport har varsin reporter här i som enkom bevakar Västsverige för riksnyheterna. Dessutom kan riksnyheterna plocka material från Västnytt, och det gör de, menar Mette Friberg, nyhets- och samhällschef på SVT i Göteborg.

SVT har i uppdrag att producera minst 55 procent av sitt material utanför Stockholm. År 2004 producerades 56 procent av allt material utanför Stockholm. Men detta gäller hela SVT:s utbud och reglerar inte just nyhetsutbudet.

I sin årliga Public Service-redovisning från 2004 menar SVT att 'På Granskningsnämndens uppdrag gjordes en undersökning om hur väl SVT och SR speglar hela landet. Slutsatsen blev att SVT uppfyller sitt uppdrag att spegla hela Sverige och att olika regioners särart får komma fram i sändningarna'.

Men Eva Flyborg håller inte med och menar att SVT helt har missat kärnfrågan, nämligen var nyhetsvärderingen görs.

- Det handlar ju inte om exakt hur många journalister som finns var. Det är jättebra att Aktuellt och Rapport har reportrar i Göteborg men det är ju inte de som bestämmer vilken som är huvudnyheten i programmet just den dagen, det gör redaktionerna i Stockholm, påpekar Flyborg och menar att detta är huvudanledningen till att en nyhetsredaktion bör ligga i Göteborg.

Att mediekoncentrationen i Sverige är hög är inte längre ett kontroversiellt uttalande. Och diskussionen kring var SVT:s program ska produceras är allt annat än ny. Men de långtgående effekterna av centraliseringen råder det fortfarande delade meningar kring.

- Medierna är ju oerhört Stockholmscentrerade, så är det ju. Men det låter i så fall rimligare att lägga en hel kanal i Göteborg, menar Kent Asp, professor på institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet som forskat i nyhetsutbudet i Sverige.

Och detta är precis vad Eva Flyborg vill. Hon menar i sin motion att 'flytta enbart en nyhetsredaktion kommer förmodligen inte att räcka. Därför är det rimligt att flytta den ena av SVT:s kanaler till Göteborg'.

- En mycket större och viktigare fråga för oss är att vi får fler regionala samhälls- och nyhetssändningar från Göteborg, snarare än att flytta ner en hel redaktion eller kanal, svarar Mette Friberg. Västsverige är representerat i nyheterna och enligt statistiken ökar dessutom utbudet hela tiden. För några år sedan såg situationen mycket värre ut, menar hon.

Så tvisten om vad kärnfrågan egentligen består i kvarstår. Eva Flyborg säger att det handlar om var nyhetsvärderingen görs, medan Mette Friberg menar att man bör se det i ljuset av antalet regionala sändningar.

- Det är klart att det spelar roll var beslutsfattandet finns. Men där handlar det ju också om vem som fattar besluten där uppdraget är att producera nationella nyheter. Och även om studier visar att själva stuket på nyheterna inte ändras så väldigt mycket med en geografisk förflyttning så gör det skillnad på marginalen, säger Kent Asp,

- Om man tittar på de nordiska länderna så har de nyhetsredaktioner i minst två städer, så i det avseendet avviker Sverige i det att nyheterna görs centralt från Stockholm, menar han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nej till amnesti för ensamkommande

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen nej till Vänsterpartiets motion om amnesti för ensamkommande. Ett väntat resultat men frågan har fått stor uppmärksamhet och stort stöd från civilsamhället.

Fria Tidningen

”Beslutet får inte bort ungarna från gatan”

Regeringen avsätter 360 miljoner kronor till organisationer som arbetar med hemlösa ungdomar och psykisk ohälsa. Men flera av organisationerna jobbar inte främst med hemlöshet – och de som gör det har inte fått några pengar alls.

Fria Tidningen

S-ledare i Göteborg anmäls för förtal

Debattörerna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil polisanmäler kommunstyrelses ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal efter att hon pekat ut dem som extremister.

Fria Tidningen

Rika misstänks sällan för narkotikabruk

Ungdomar i rika stadsdelar i Stockholm misstänks sällan för narkotikabruk medan de i fattigare misstänks ofta. Rapporteringen kring användningen är den motsatta, visar nya siffror från BRÅ.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu