Sanningen om Thomas Quick | Fria.Nu
  • Kristina Hjertén von Gedda granskar fyra rättsfall i nyutkommen bok
Göteborgs Fria

Sanningen om Thomas Quick

Johan Asplund försvann spårlöst från sitt hem i Sundsvall för tjugofem år sedan. Thomas Quick tog på sig skulden för mordet på Johan - men är han skyldig? Författaren Kristina Hjertén von Gedda ger sin syn på det uppmärksammade fallet i den nya boken Bortom allt rimligt tvivel.

Precis som Johan Asplunds föräldrar, ledande kriminologer och erfarna mordutredare, ifrågasätter Kristina Hjertén von Gedda att Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, hade med den 11-åriga Sundsvallspojkens försvinnande i november 1980 att göra.

Hjertén von Gedda har gjort flera intervjuer med Quick på Säters mentalsjukhus.

Hur kom det sig att han bröt sin medietystnad för att prata med dig?

- Jag vet att han kollade upp mig efter att jag skrivit brev till honom. Vid vårt första besök sa han att han slagit upp mig i nationalencyklopedin och att han fann mina beskrivningar eller snarare mina resonemang om ondska intressanta. Kanske kände han att det var en intressant ingång för ett samtal.

Hjertén von Gedda är inte säker på att sanningen om vad Quick gjort eller inte gjort någonsin kommer fram.

- Den enda som kan svara på den frågan är Thomas Quick själv. Hans inställning är att han har sonat sina brott. Han har erkänt en rad mord, som han också fällts för. Han anser att hans själsliga frid går före de anhörigas.

I avsnittet om Thomas Quick ges mycket utrymme åt dem som tvivlar på hans skuld. En av dem är den tidigare chefen för tekniska roteln vid Stockholmspolisen, Jan Olsson.

- Han har följt Quickmålen på nära håll. Olsson menar att den dagen Quick vill ha uppmärksamhet på nytt kommer han att kalla till presskonferens och meddela att han nu är beredd att visa upp brottsplatserna och kropparna. Eller så kan han göra en helomvändning och beskylla sin terapeut för att ha lurat honom att bekänna brott han aldrig begått.

Samtalen med Thomas Quick handlar bland annat om hur han kommit att uppfattas i medierna. Hjertén von Gedda ställer sig tveksam till att han fälldes för mord på Johan Asplund.

- Det är det här med objektivitetsplikten som även gäller för polisen. De har bestämt sig för att hans erkännanden är riktiga trots att rättshistorien kryllar av falska erkännanden. Detta vore kanske något för Dala-Demokratens Gubb Jan Stigsson att tänka på. Denne har bevakat Thomas Quick-ärendena och är av uppfattningen att han är en seriemördare.

Hjertén von Gedda ger en eloge åt Uppdrag gransknings reporter Hannes Råstam som hon menar bevakar rättsfall på ett riktigt sätt.

- Pressen bedrev en häxjakt i Södertäljefallet som jag behandlar i min bok. Detta ärende hade samma ingredienser som fallet med Bo Larsson som oskyldigt dömdes för incest. Där vände Hannes Råstam tålmodigt på alla stenar och hittade också det som ledde till en resning. Den sortens journalistik kostar aldrig pressen på sig.

Fakta: 

Fyra svenska rättsfall
Bortom allt rimligt tvivel tar även upp tre andra uppmärksammade rättsfall:
* Catrine da Costa-fallet där två läkare dömdes för styckningen av hennes döda kropp.
* Nicolas Deli som dömdes för sexuella övergrepp på sin dotter, kallad

Annons

Rekommenderade artiklar

Röster från verkstadsgolvet

Jonas Fröberg vid Teater Spira har under några år samlat in texter från industriarbetare runt om i landet, och nu samlas de i boken Vi ska inte skriva nån jävla bok. Den handlar om längtan efter sammanhang, kampen om makten över ordet, om finanskris och att bli varslad.

Göteborgs Fria

”Alla barn har rätt till en bra barndom”

Lisbeth Pipping fick mycket uppmärksamhet för sin bok Kärlek och stålull där hon berättade om sin uppväxt med en mamma som hade en intellektuell funktionsnedsättning. Lagom till bokmässan är Lisbeth Pipping aktuell med en ny bok, denna gång med fokus på familjehem, vilka hon kallar vår tids hjältar.

Göteborgs Fria

Kultur för äldre kräver mer personal

Tisdagens (12/4) debatt om kulturfrågor för äldre pekade på att personalbristen hindrar försöken att tillgodose äldres kulturbehov. Politikerna uppmanade till ökat engagemang från volontärer men ville inte lova ekonomiska reformer till kultursatsningar.

Göteborgs Fria

En artist som gick sin egen väg

På julafton förra året somnade Alf Robertson in. Arbetargrabben från Gamlestan i Göteborg blev 67 år gammal. Nyligen släpptes skivan En flisa av granit där Alf efter flera hjärtinfarkter och strokes får kämpa för att få fram orden. Alfs särprägel som artist är här tydlig – han var en artist som alltid tog sina egna vägar.

Göteborgs Fria

Norstedts anklagas för förtal

I Jovan Rajs bok Nordens farligaste kvinna pekas Olle Möller felaktigt ut som skyldig till två mord. En anhörig till Möller kräver nu att Norstedts rättar till felen i en eventuell nästa upplaga.

Stockholms Fria

© 2019 Fria.Nu