• Robin Wood demonstrerade utanför Vattenfall i onsdags. Brunkolet som Vattenfall vill utvinna är en av de värsta luftförorenarna som finns bland energi
Stockholms Fria

Tysk miljöorganisation ställer Vattenfall till svars

En tysk miljöorganisation demonstrerade i onsdags utanför Vattenfalls kontor vid Birger Jarlsgatan i Stockholm. Miljöorganisationen kräver att Vattenfall avstår från kolutvinning i den tyska orten Lacoma.

Sedan i lördags ockuperar tre aktivister från den tyska miljöorganisationen Robin Wood träd i närheten av orten Lacoma i östra Tyskland. Aktivisterna har med hjälp av plattformar tillfälligt bosatt sig i träden. Detta görs för att protestera mot det svenska statligt ägda företaget Vattenfalls planer på att utvinna kol i området.

I onsdags genomförde Robin Wood också en demonstration utanför Vattenfalls kontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Tre aktivister från Tyskland ställde upp sig med banderoller utanför kontoret och delade ut information om Vattenfalls kolutvinning. Gruppen fick också stöd av svenska representanter från organisationerna Greenpeace och Sea Shepherd.

- Vi gör det här för att stödja dem som ockuperar träden i Lacoma och för att protestera mot Vattenfall, säger Kristin Idelar från Robin Wood.

Vattenfall skickade ut sin tyska presschef Martin Mau för att prata med demonstranterna.

- Vi försöker att hålla en dialog med demonstranterna för att de ska få mer information om vad vi gör. Det är en trevlig ton mellan oss och jag tror att demonstranterna uppskattar att vi för en dialog med dem, säger Martin Mau.

Enligt Martin Mau är det svårt för Vattenfall att avbryta sina planer på kolutvinning i Lacoma. Bland annat säger han att över 1 000 tyska jobb skulle försvinna om Vattenfalls planer på kolutvinning inte genomfördes.

Men enligt Robin Wood är Vattenfalls ekonomiska intressen i Lacoma stora och företaget tar ingen hänsyn till miljön.

- Vattenfall har ingen respekt för naturen. De plöjer bort skog och växter, och de bryr sig inte om människorna som bor i området, säger Kristin Idelar.

Än så länge har Vattenfall inte fått tillstånd att utvinna kol i området. Däremot fick Vattenfall i förra veckan tillstånd att konstruera ett dräneringssystem för att möjliggöra senare utvinning av kol. Tillståndet beviljades av miljömyndigheten i den tyska delstaten Brandenburg.

- Naturskyddsrätten sopas åt sidan så fort en stor koncern kommer och gör sina ekonomiska intressen gällande, säger Bettina Dannheim, energiexpert på Robin Wood.

Enligt Robin Wood hotas över 100 utrotningshotade djur och växter i området av Vattenfalls planer på kolutvinning.

I Lacoma-området beräknas det finnas cirka 50 miljoner ton råbrunkol. Vattenfall vill använda denna kol för att framställa el i det närbelägna elkraftverket Jänschwalde.

Robin Wood kräver att Vattenfall ersätter kolen med gas och förnybara energikällor. Vattenfall är ett av de företag som släpper ut mest koldioxid i Tyskland. Företaget släppte ut över 69 miljoner ton koldioxid år 2003. Detta kan jämföras med de totala utsläppen i Sverige som under samma period var 51 miljoner ton.

Beskedet om Vattenfall tillåts utvinna kol i Lacoma-området väntas komma vid årets slut.

Fakta: 

Robin Wood
* Robin Wood startades i Tyskland år 1982. Syftet var att skydda skogen från skövling.
* I dag har organisationen cirka 2 300 medlemmar, främst frivilligarbetare, och kontor i 20 olika städer. Dock inte i Sverige.
* Organisationens verksamhetsområde har växt och i dag är den engagerad i de flesta frågor som rör miljö och natur.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rederierna tackar nej till samarbete mot trafficking

Offer för människo-handel kommer till Sverige med färjorna från östra Europa. Organisationen Ecpat försöker stoppa människohandel. De vill informera på färjorna. Men rederierna vill inte samarbeta med Ecpat. Varje år kommer cirka 400-600 människor till Sverige som offer för människo-handel. Människohandel kallas även trafficking.

Rederier nobbar samarbete mot trafficking

Passagerarfärjorna är ett av de vanligaste transportsätten för att föra traffickingoffer från Östeuropa till Sverige. Men trots det vill inte rederierna ens ta emot gratis information om problemet från Ecpat.

Rederier nobbar traffickinginfo

Passagerarfärjorna är ett av de vanligaste transportsätten för att föra traffickingoffer från Östeuropa till Sverige. Men trots det vill inte rederierna ens ta emot gratis information om problemet från Ecpat.

Företag föreslås kunna straffas för miljöbrott

Åtala företag som begår miljöbrott istället för att leta efter ansvar hos anställda. Det föreslår miljöpartiet i en motion. Enligt partiet skulle det leda till att fler miljöbrott klaras upp, och förslaget får stöd av miljöåklagare.

TV4 vill sända politisk reklam via Finland

TV4 sänder sin nya kanal TV4 Fakta från Finland och kommer därmed runt de svenska reklamreglerna. Från Finland tillåts TV4 att sända både alkoholreklam och reklam med politiska budskap.
- Vi kommer att sända alkoholreklam efter klockan 20 och kan tänka oss att sända reklam med politiska budskap, säger Göran Ellung, informationsdirektör på TV4.

© 2024 Fria.Nu