Fria.Nu

Amerikanska militärövningar i Paraguay oroar grannländerna

Paraguays beslut att tillåta 400 marinkårsoldater från USA att uppehålla sig på landets territorium och ge dem juridisk immunitet skapar frågor hos grannländerna: Är detta ett första steg mot att skapa en ny nordamerikansk militärbas i Sydamerika?

Under 18 månader kommer marinkårsoldater från USA att utföra

militärövningar tillsammans med den paraguayanska armén. Enligt avtalet kan samarbetet förlängas

efter denna första fas. Paraguay har beviljat de utländska soldaterna immunitet mot att ställas inför rätta i internationella domstolar. Beslutet har bemötts med kritik från grannländerna Argentina och Brasilien, som båda nekat USA-trupper immunitet på sina territorier.

Marinkårsoldaterna har inhysts på militärbasen Estigarribia i västra Paraguay, bara 200 km från gränsen mot Bolivia. Basem byggdes av tekniker från USA i mitten av 1980-talet, under slutet av Alfredo Stroessners diktatur. Basen är alldeles för stor för 400 soldater och även för det inhemska flygvapnet. Landningsbanan är till exempel större än flygplatsens landningsbana i huvudstaden Asunción. Detta har väckt farhågor om att USA så småningom kommer att inrätta en egen militärbas i det strategiskt viktiga området. Från Estigarribia skulle USA kunna övervaka det politiskt instabila Bolivia, Acuífero Guaraní, en av världens största sötvattenreserver, samt den så kallade trippelgränsen mellan Paraguay, Argentina och Brasilien. USA menar att olika terroristgrupper har sina baser i gränsområdet.

Möten mellan de båda ländernas presidenter och ministrar har spätt på misstankarna om en ny militärbas. Nicolás Duarte blev tidigare i år den förste paraguayanske presidenten att besöka Vita Huset i Washington. I augusti besökte USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld Asunción för överläggningar med Paraguays regering. President Duarte har förnekat att det finns planer på att upprätta en nordamerikansk militärbas i Paraguay. Hans vicepresident, Luis Castiglioni, sa till den argentinska dagstidningen Clarín att det handlar om ett utbyte mellan två parter. Paraguay samarbetar med USA i säkerhetsfrågor och får i gengäld ekonomiskt stöd och bättre handelsvillkor. Castiglioni hävdar att hans regering vill sluta ett frihandelsavtal med USA. De hoppas att på så sätt lindra den svåra ekonomiska situationen i landet. 38 procent av befolkningen är arbetslös eller undersysselsatt. Hälften av landets 6 miljoner invånare lever i fattigdom.

USA kan slå två flugor i en smäll genom samarbetet med Paraguay. Förutom möjligheten att övervaka strategiskt viktiga områden slår man in en kil i handelssamarbetet Mercosur, Sydamerikas gemensamma marknad. Paraguay anser att de båda jättarna, Argentina och Brasilien, kör över dvärgarna, Paraguay och Uruguay, i handelsunionen. Argentina och Brasilien styrs av regeringar som tagit avstånd från USA till förmån för ett starkare samarbete mellan de latinamerikanska länderna.

Företrädare för den argentinska regeringen håller god min, även om de påpekat att Argentina inte överväger att ge USA-soldater immunitet. Brasilien beklagade Paraguays beslut, vilket försämrade relationerna mellan de två länderna. President Nicolás Duarte påminde det enorma grannlandet om att Paraguay må vara litet men likväl är politiskt självständigt. Det finns även en historisk orsak till missämjan mellan de tre länderna. År 1870 invaderade och ödelade Argentina och Brasilien sitt grannland.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu