• Statistiken gäller derbymatcherna mellan IFK Göteborg och Örgryte IS.
Fria.Nu

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

Förra måndagen vann IFK Göteborg över Örgryte. 25 843 personer betraktade matchen. Absolut ingen dålig publiksiffra i allsvenskan, men långt från de senaste årens stora folkfester.

GFT har tittat lite närmare på de senaste årens siffror, och sett en vikande prognos. Såväl derbypubliken som det totala publiksnittet i allsvenskan viker neråt, efter att ha haft en topp kring 2002 och 2003.

Matcherna mellan IFK och Öis drog som mest runt 10 000-15 000 besökare fram till 2002. Då hände något.

- Publikökningen då berodde ju mest på att vi och IFK beslöt oss för att flytta från gamla Ullevi till den stora arenan, säger Ulrica Carlsson på Örgrytes kansli. Naturligtvis satsade vi mycket mer på marknadsföringen av derbyt i och med flytten.

Vad som föranlett minskningen nu är dock inte bristande marknadsföring, utan ökad konkurrens.

- Den förhållandevis låga publiksiffran i måndags beror mest på att det har varit så många andra

arrangemang under sommaren. Vi har U2, finnkampen och i viss mån göteborgskalaset. Då tappar vi en hel del av marginalåskådarna, säger Johan Bohman hos IFK Göteborg.

Att höstderbyt oftast drar mindre folk än mötet på våren, förklarar han också med att de så kallade marginalåskådarna uteblir.

- Vårderbyt spelas ju innan semestrarna, och då är det många som har råd att gå på derbyt. Efter sommaren håller man gärna igen lite, säger han.

Men någon oro för en fortsatt

publikminskning ser han inte. En normal derbypublik ska ligga runt 30 000, och enligt Johan Bohmanberodde måndagens differens från det talet mest på att matchen spelades dagen efter finnkampen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Hockey-idolerna ger tillåtelse att snusa

Världsmästerskapen pågår som bäst i Österrike, och unga spelare här hemma följer sina idoler. Men det är mer än idolernas verk på isen som ungdomarna tar efter. En avhandling från Sahlgrenska universitssjukhuset visar att snusandet hos unga ishockeyspelare bland annat har sin grund i vad spelarna i Tre kronor gör.

© 2024 Fria.Nu