• Den rättvisa handelns nav i Sverige ligger i Ringöns industriområde. Patrik Martinsson och Jesper Jones kan glädjas åt en ökande försäljning.
Göteborgs Fria

Den rättvisa handeln ökar stadigt

Ett företag som förlitar sig på penningsvaga och osäkra leverantörer och dessutom betalar mycket mer än marknadspriset för varorna - det kan väl inte klara sig? Jo, den rättvisa handeln är en verksamhet som växer stadigt. En stor del av varorna passerar Ringöns industriområde på Hisingen.

- Det blir mindre och mindre av en samvetsgrej. Nu finns saker man vill ha på riktigt och inte bara för att det är rättvis handel, säger Jesper Jones, informatör på föreningen Världsbutikerna för rättvis handel.

Föreningen delar lokaler med världsbutikernas importbolag Rättvis handel import AB i Ringöns industriområde. Det luktar kaffe överallt, framför allt i lagret som delas med ett rosteri.

Importbolaget bildades 2001 och sedan dess har omsättningen ökat från 2,5 miljoner till 4 miljoner kronor, men lagerchefen Patrik Martinsson får oftast bara packa ner en eller ett par artiklar åt gången när världsbutikerna runt om i landet beställer något. Ännu är det en småskalig industri.

Rättvis handel import AB handlar mest med hantverk men importerar också en del livsmedel, till exempel kaffe. Helst skulle de importera färdigpaketerat kaffe för att skapa fler arbetstillfällen i ursprungslandet, men EU:s importtullar på sådana varor är så höga att det skulle bli alldeles för dyrt.

- Man pratar ju ofta om konsumentmakt, men det är bara en del. Det finns ju ett regelverk som måste förändras också, säger Jesper Jones.

För dem som arbetar med rättvis handel betyder det att producenterna i syd får en skälig betalning, att facklig verksamhet stöds och att det inte finns några onödiga mellanhänder. Och så ska de som producerar varorna få information om hur handeln går till.

- Det ska ske ett kunskapslyft på producentsidan, det är där långsiktigheten ligger, säger importbolagets vd Anncathrine Carlsson. De som tillverkar varorna ska vara delaktiga i prissättningen och veta vem de producerar varor för. Det är viktigt att de vet hur den rättvisa och den orättvisa handeln fungerar.

Importörbolaget ser också till att teckna långfristiga kontrakt med ett pris som ligger fast oberoende av hur världsmarknadspriserna svänger på de stora börserna. Dessutom riktar de främst in sig på utsatta grupper, och när en verksamhet startar betalar de ofta i förskott.

- Vi försöker gynna grupper som har det besvärligt, men det gör samtidigt rörelsen sårbar, säger Anncathrine Carlsson.

Ett exempel på det är en palestinsk tvålfabrik som revs för att Israel hävdade att det var en vapenfabrik. Det var 1992 och produktionen har fortfarande inte återhämtat sig.

Den zimbabwiska regimens 'upprensningsaktioner' i landets kåkstäder i somras har också märkts av på lagret här i Göteborg.

- Vad ska man göra när organisationer plötsligt bara löses upp? säger Carlsson.

Samtidigt som den rättvisa handeln ökar i hela världen blir producenternas röster starkare i IFAT, en internationell samarbetsorganisation för rättvis handel, enligt Carlsson.

- Det händer nästan mer i syd än här, säger hon. Det sprudlar av liv på de gemensamma mötena och syd-syd-handeln har kommit igång. Man ska komma ihåg att det inte är bistånd vi håller på med, utan handel.

Det händer ibland att den rättvisa handeln får kritik från organisationer. Den nyliberala tankesmedjan Timbro hävdar bland annat att man håller kvar producenter i fattigdom genom att erbjuda onaturligt höga priser i stället för att olönsamma och ineffektiva jordbruk och företag slås ut.

Men enligt förespråkarna behöver inte den rättvisa handelns producentpriser ses som onaturliga, ens ur ett marknadsekonomiskt perspektiv. I en skrift som har producerats med stöd av världsbutiken Alternativ handels informationsgrupp beskrivs en rättvisemärkt banan som en banan plus lite rättvisa, medan en banan från till exempel Chiquita ska ses som en banan plus lite orättvisa. Det är alltså olika varor som av uppenbara skäl har olika pris, precis som två likadana tröjor kan ha olika pris bara för att företagen som sätter sina märken på dem inte har samma image.

Antalet svenska världsbutiker, affärer som säljer minst 80 procent rättvist inhandlade varor, har nästan fördubblats på några år. De är 35 stycken och två till är på väg, en i Alingsås och en i Västerås. Världsbutiken Alternativ handel i Göteborg öppnades redan 1969 och är Sveriges äldsta. I de flesta världsbutiker arbetar personalen ideellt.

Jesper Jones säger att det märks tydligt att kunskapen om rättvis handel har spridit sig. Och han är glad att begreppet tas upp när fattigdomsproblem diskuteras nu för tiden.

- Live 8-konserterna hade rättvis handel som en punkt. För 20 år sedan, när föregångaren Live aid-galan hölls, pratade man bara om fattiga barn med flugor i ögonen som man måste hjälpa, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu