Skivrecensioner | Fria.Nu
  • Björns Vänners samlingsskiva har vissa ljuspunkter.
Fria.Nu

Skivrecensioner

MUSIK. Den här veckan recenseras Monster & Maskiner - Never die!, Björns Vänner - Får ett eget liv, Kung Kodum - Vik din egen krona, bli din egen kung och Doktor Kosmos - Ett enkelt svar:.

Mer träffsäkra Monster & Maskiner

Monster & Maskiner - Never die!

Rotwang/Border

Betyg: 3

ELEKTRONISKT. Först kom 'I won't stay' som en smärre chock. Hade Monster &

Maskiner övergett sina John Bauer-skogar för Daft Punk-disco? Och sång? Var tusan kom Carolina Wallin Pérez ifrån? Trollskogssyntharna hade flytt sin kos, ersatts av discobas och det fanns inga ugglor i titeln. Det var överraskande. Å andra sidan är resterande 11 låtar på 'Never die!' mycket av det vanliga när det gäller Monster & Maskiner, det låter bara väldigt mycket bättre och modigare. Anders Olsson och Markus Jägerstedt kan slänga in en detektivgitarr om de känner för det och är inte lika begränsade som de har varit förut. Musiken är inte helt olik den som band som Dr Higgins och Slagsmålsklubben gör och i spår som 'Little ghost of trees and martinis' ekar influenserna från de tidigaste nintendospelens tillhörande soundtracks och Monster & Maskiner bär iväg dig på håriga Yeti-axlar till nostalgiska platser fastän du hör låten för första gången. Det måste vara bra.

Nintendovibbarna består men rent ljudmässigt låter det betydligt snyggare och även mer dansant än tidigare. Monster & Maskiner har kapat ned låtlängderna enormt och blivit mer koncisa, mer träffsäkra och lyckas hålla intresset uppe genom nästan hela albumet. Till slut kändes inte ens Wallin Pérez gästspel särskilt konstigt.

Samling saknar två av vännernas bästa låtar

Björns Vänner - Får ett eget liv

Adrian recordings/Border

Betyg: 3

POP. Malmöbandet Björns Vänner finns inte längre. Efter sig lämnade de ett antal ep:s och en fasligt ojämn fullängdare vid namn 'Tappat halva hjärnan'. Ett album som ibland grävde sig så långt ner i den skånska vismyllan att det blev så outhärdligt dåligt att man var tvungen att kippa efter andan. Det fanns dock ljuspunkter och några av dessa återser vi på 'Får ett eget liv', om än i andra versioner. Albumet samlar också spår från bandets ep:s med höjdpunkter som 'Åkrar och himmel' och 'Stoppa porren' och skapar sig på så sätt en ganska given plats i skivhyllan. Här finns också trevliga, akustiska 'Lilla dagen' som lades ut på bandets hemsida som ett farväl till fansen dagarna innan sångaren Richard Schicke for iväg till London och de övriga bandmedlemmarna gick skilda vägar. 'Får ett eget liv' samlar mycket av det bästa som Björns Vänner har spelat in och gör således deras andra verk ganska överflödiga i en jämförelse. Synd bara att två av bandets bästa låtar, tolkningen av Weezers 'Across the sea' med det exotiska namnet 'Staffanstorp och live-favoriten 'Peter Peter' inte kom med den här gången heller.

Skåne är Sveriges enda rättmätiga reggaetillhåll

Kung Kodum - Vik din egen krona, bli din egen kung

I-ration

Betyg: 3

REGGAE. Det råder väl inga som helst tvivel längre om att Skåne är Sveriges enda rättmätiga reggaetillhåll. Ingen annan svensk dialekt lämpar sig lika väl till baktaktens toner som skånskan med sina diftonger inte alltid är helt olik patois. Kung Kodum har spelet på diverse vänsterarrangemang genom åren, man har stött på deras namn på 1 maj-plakat och dylikt och skivtiteln 'Vik din egen krona, bli din egen kung' pekar helt klart på vilket ben bandet står på.

Helsingborgarna Kung Kodum är betydligt mer roots än till exempel Svenska

Akademien som även de, lagom till sommaren och gäster på 'Vrid-upp-tempot', är aktuella med ett nytt album. Kung Kodum saknar hiphopinfluenserna och känns betydligt mer Peps. Lyssna bara på välgungande 'Vatten på deras kvarn' med trumpetstötar och en blytung baktaktsbas. Låtmaterialet kanske inte håller rakt igenom albumet men bandet visar dock att reggaen har ett starkt tillhåll i Skåne och att det verkar vara en scen med en viss livskraft i.

Charmiga texter som kunde ha låtit mycket bättre

Doktor Kosmos - Ett enkelt svar:

Nons

Betyg: 2

POP. Temaskivor och politiska visioner har varit en naturlig del av Doktor Kosmos ända sedan 'Socialmedicin' men de sista skäggiga stegen i utvecklingen mot fullfjädrad proggopera har tagits i och med dubbelskivan 'Ett enkelt svar:'. Uje Brandelius har tröttnat på rymdemän, böghockeyspelare och Doktor Knark och skriver rakare än någonsin och räds inte ett socialistiskt pekoral. Humorn är kvar men bandet har uppenbarligen tröttnat på sitt studentikosa vänstertrams och vill ha revolutionen nu. Syntharna har fått ta ett rejält kliv bakåt för elgitarrer hämtade från 80-talets punkscen. Även texterna går i samma konsekventa spår emellanåt.

'Vi knullas hårdhänt av makten

och pumpas fulla med skit

Så garanterar dom pakten

Emellan folk och elit'

Doktor Kosmos har väl helt enkelt blivit äldre och sneglar tillbaka på ungdomens förebilder. Bandet har tagit steget fullt ut och blivit fullskalig proggcirkus men i den rätt sunkiga 80-talsproduktionen låter de ofta lika livlösa och stela som Orup. Lyssna exempelvis på inledande och tillika förfärliga 'Min enda religion' Ärligheten och engagemanget är beundransvärt men det finns alltför många brister i sättet som det förpackats på. Det kunde ha låtit så mycket bättre. Det har vi ju hört förut. Men visst finns det en hel del charm bakom deras vänsterpropagerande texter. Doktor Kosmos tar gärna på sig ansvaret för att göra världen lite bättre.

'Det dom kallar för drivkraft

kallar jag för girighet

Och det dom kallar avundsjuka

kallar jag för jämlikhet

Det dom kallar sund ekonomi

och järnhård vetskap

kallar jag för högerideologi

och maktens redskap

Och det dom kallar farlig utopi

och kommunism

kallar jag för vanlig empati

och altruism'

Annons

Rekommenderade artiklar

Trött kväll på jobbet

Microphones och Woelv kommer snart till Göteborg. Förhoppningsvis har de piggnat till en aning till dess. För när de förra veckan uppträdde i Malmö var de mer än lovligt oinspirerade.

Göteborgs Fria

Skivrecensioner

Recension

Alex Regnér (AR), Anna Miklos (AM) och Fredrik Schützer (FS) recenserar.

© 2019 Fria.Nu